תאריך נעילת התערוכה - 14.5.22

Instagram 

https://instagram.com/telavivmuseumofart

@telavivmuseumofart

דימויים להורדה

נא הקפידו לתת קרדיט בעת השימוש בתמונות
להורדת התמונות לחצו כאן

הודעות לתקשורת

זר של אהבה שראיתי ביקום

אוצרוּת: סטפני רוזנטל, סוזן לנדאו

אוצרת משנה: שחר מולכו. עוזרת לאוצרת: נעמה בר־אור

15 בנובמבר 2021 – 14 במאי 2022

מוזיאון תל אביב לאמנות גאה להציג לראשונה בישראל, תערוכה מקיפה לאמנית היפנית יאיוֹי קוּסאמה.

יאיוֹי קוּסאמה, (נ’ 1929, יפן), היא מהחשובות והמשפיעות באמנים בני זמננו. יוצרת מרתקת זו, שקנתה לה מיליוני מעריצים בכל רחבי העולם, ידועה בעיקר בזכות הווריאציות שלה על מוטיב הדלעת ו”חדרי האינסוף” המעניקים לצופה חוויה רב־חושית סוחפת ומהפנטת. יצירתה מקיפה מגוון רחב ויוצא דופן של תחומים, בהם ציור, קולאז’, פיסול, וידיאו, מיצג, מיצב, אופנה, ספרות ומוזיקה.

הרטרוספקטיבה במוזיאון תל אביב לאמנות, מאגדת עבודות שיצרה קוסאמה במהלך כשמונים שנה. היא סוקרת בהרחבה את פועלה האמנותי עד כה ומתחקה אחר עבודתה ביפן, בארצות הברית ובאירופה, החל בציוריה ובפסליה המוקדמים וכלה ב”חדרי אינסוף” האופפים את הצופה מכל עבר, מהממים ומציפים את החושים. אינסוף והעֲלָמה עצמית הם נושאים מרכזיים ביצירתה. דגמים אובססיביים של נקודות ורשתות מכסים משטחים בתבנית חזרתית אינסופית, ומראות מייצרות חללים מסחררים המשכפלים את מבטי הצופים.

תערוכה זו היא מהחשובות והגדולות שהוצגו אי פעם במוזיאון תל אביב לאמנות. היא כוללת כמאתיים יצירות, בהן ארבעה “חדרי אינסוף” ועבודות שמעולם לא הוצגו בעבר. התערוכה מתפרשת על שטח של כ־3,000 מ”ר, בשישה חללים וגלריות, בשני בנייני המוזיאון.
יאיוֹי קוסאמה גדלה בעיר מצוּמוֺטוֺ בשנות הארבעים של המאה העשרים, תקופה שבה התאפיינה מדיניות החוץ של יפן בשאיפות אימפריאליסטיות, כבת למשפחה שהתפרנסה ממשתלה שהייתה בבעלותה. ב־1948, כשמלאו לה 19, עברה לקיוטו כדי ללמוד את סגנון הציור המסורתי ניהוֺנֽגָא בבית הספר העירוני לאמנות. בהמשך התמחתה בסגנון יוֺגַא – ציור יפני בסגנון מערבי, המקושר למודרניזציה המואצת ביפן באותה עת. בסוף שנות החמישים עברה לארצות־הברית, ובשנות השישים החלה לזכות בהכרה גוברת בארצות־הברית ובאירופה. עבודותיה הוצגו במקביל בגלריות בניו־יורק, באמסטרדם, בהאג, באסן, במילאנו, ברוטרדם ובוונציה.

התערוכה במוזיאון תל אביב לאמנות, המאורגנת באופן כרונולוגי, נפתחת בבניין הראשי עם עבודות מוקדמות שיצרה קוסאמה בעיר הולדתה ביפן בין השנים 1934 ו־1957. בהמשך מוצגות העבודות פורצות הדרך רשתות אינסוף (1958), שיצרה בניו־יורק; אובייקטים תלת־ממדיים מהסדרה הצטברות; ושני “חדרי אינסוף” הראשונים שלה: שדה הפאלוסים (1965) ואהבה לעד (1966/94). הפרק ההיסטורי נמשך בסקירת התערוכות שהציגה קוסאמה באירופה בשנות השישים, המיצגים והסרטים שלה, וכן השיבה שלה לציור בשנות השבעים והשמונים ופיתוח מוטיב הדלעת – כולל “חדר אינסוף” מ־2015, רוחות הדלעות ירדו אל הרקיע. עם חציית הגשר המחבר בין מבני מוזיאון תל אביב, מגיע המבקר לעבודתה העכשווית של קוסאמה, ובה שני מיצבים חדשים, שיצרה במיוחד עבור התערוכה הנוכחית: חדר אינסוף חדש, אורו האינסופי לנצח של היקום מאיר את החיפוש אחר האמת, ומיצב תלוי מקום חדש, זר של אהבה שראיתי ביקום. בנוסף, גלריה שלמה, המוקדשת לסדרת ציורים מתמשכת שקוסאמה יוצרת מאז 2009 (שבעה מהם צוירו בשנה האחרונה), מספקת הצצה לשלב הנוכחי ביצירתה.

התערוכה מאורגנת על ידי גרופיוס־באו, ברלין, בשיתוף עם מוזיאון תל אביב לאמנות.
התערוכה מוצגת בבניין הראשי ע”ש קרן משפחת פולסון – באולם רבקה ויוסף מאירהוף, באולם מרכוס ב’ מיזנה ובאגף ע״ש מרק ריץ׳ וגבריאלה ריץ׳ (תחתון). בבניין ע״ש שמואל והרטה עמיר – בגלריה רב־תכליתית ע״ש לילי ויואל משה אלשטיין, במבואת ברוס ורות רפפורט, ובאולם ע”ש משה ושלה ספרא; ובגן הפסלים ע”ש לולה אבנר לזכר דולפי אבנר.

התערוכה התאפשרה הודות לתמיכתו הנדיבה של מפעל הפיס. תמיכה משמעותית התקבלה מבנק הפועלים; פרויקט המגורים ויסוצקי 6 של אקרו נדל”ן, קבוצת אביב ו-LR נדל”ן ומבטחת התערוכה, הראל ביטוח ופיננסים. סיוע נדיב התקבל מיעל ורמי אונגר; שרון ודוד ברגינסקי; רחל ומשה ינאי; דורון ומריאן לבנת; סטיב נסימה; וונדי פישר וקרן קירש. תמיכה נוספת התקבלה מרחלי מישורי וליאון קופלר; קרן מואיז י’ ספרא; ועירית רפפורט וגלן פרי.

הכניסה לתערוכה בתוספת תשלום למחיר הכניסה למוזיאון
מחירים מוזלים למנויי המוזיאון ולמנויי מפעל הפיס.
ניתן לרכוש כרטיס משולב לתערוכה + ארוחה בהשראת קוּסאמה במסעדת פאסטל

לינק לרכישת כרטיסים: https://bit.ly/Tama_Kusama

שעות פתיחה:
שני 18:00-12:00
שלישי 21:00-10:00
רביעי 20:00-10:00
חמישי 21:00-10:00
שישי 14:00-10:00
שבת 18:00-10:00

לפרטים נוספים: הדס שפירא, יחסי ציבור: 050-8862743    hadashapirapr@gmail.com

התערוכה המקיפה של קוסאמה, אשר דורגה כאחת מעשר התערוכות החשובות והגדולות בעולם לשנת 2021, תגיע למוזיאון תל אביב ב-15 לנובמבר 2021.


התערוכה במוזיאון תל אביב לאמנות מוצגת במקביל לתערוכות ענק של האמנית בגנים הבוטניים בניו יורק, בגרופיוס בטו בברלין ובטייט מודרן בלונדון.

יאיוי קוסאמה היא אחת האמנים הפופולריים בעולם, עד כדי כך שניתן לראות בה “מותג עולמי” גם בשנות התשעים לחייה. היא הפכה לסלבריטאית, בעיקר בעשור האחרון, בזכות הופעתה הבלתי נשכחת והאסתטיקה של יצירותיה, המתאימה מאין כמוה לרוח הדור. היא האמנית המתויגת ביותר ברשתות החברתיות ומאות אלפי אנשים ברחבי העולם מצלמים את עצמם בסביבות הייחודיות שקוסאמה יוצרת ומשתפים את תמונותיהם ברשתות החברתיות תחת האשטגים כגון YayoiKusama# או InfiniteKusama# . היא ידועה בשיתופי פעולה מסחריים שהיא יוצרת עם מותגי יוקרה, בהם עם לואי ויטון ב-2012, שהגדיל דרמטית את המודעות ליצירתה והנרטיב האישי שלה.

עבודותיה מוצגות במוזיאונים מובילים, בגלריות ובמרחבים ציבוריים ברחבי העולם, וזוכות לחשיפה וסיקור נרחב. רטרוספקטיבה של עבודותיה נדדה בשנים 2011 ו-2012 בין מוסדות מובילים בעולם, בהם מוזיאון וויטני בניו-יורק, טייט מודרן בלונדון, מרכז ז’ורז’ פומפידו בפריז ומוזיאון ריינה סופיה במדריד. בנוסף, הציגה תערוכות יחיד גדולות במדינות רבות  בהן מקסיקו, ברזיל, דרום קוריאה, טייוואן וצ’ילה. בשבע השנים האחרונות עמדו בתור למעלה מחמישה מיליון מבקרים במוזיאונים שונים בעולם על מנת לחזות ביצירתה (ולהצטלם עמה). 

מנכ”לית מוזיאון תל אביב לאמנות, טניה כהן-עוזיאלי : “אנחנו גאים לארח את תערוכתה המקיפה של יאיוי קוסאמה, במיוחד עכשיו בתקופה שלאחר מגפת הקורונה, בה נראה שהקהל הישראלי צמא לחוויות מרגשות ואיכותיות. הצגתה של תערוכת-ענק ייחודית זו בישראל, באותו סדר גודל ובשיתוף מוזיאונים חשובים בעולם, תיתן מענה והזדמנות לציבור הרחב ליהנות מאירוע תרבותי בינלאומי יוצא דופן. הצגת רטרוספקטיבה ראשונה בישראל של האמנית היפנית המפורסמת, ממשיכה להוסיף ולבסס את מעמדו של מוזיאון תל אביב כאחד ממוסדות האמנות המובילים בעולם”  

 אוצרת התערוכה, סוזן לנדאו: “יצירתה של יאיוי קוסאמה – אמנית בת 92, המלהיבה מיליוני מבקרים בכל העולם – חובקת רישום, ציור, פיסול, מיצב, מיצג, קולנוע ואופנה, במכלול רב עוצמה מהפנט ומרתק, מרשים ומהנה בו זמנית. הצגת התערוכה שלה במוזיאון תל אביב לאמנות, היא ללא ספק אירוע חד-פעמי והיסטורי.”

התערוכה מוצגת במוזיאון תל אביב בשיתוף פעולה עם סטודיו קוסאמה בטוקיו ועם מוזיאון מרטין-גרופיוס-באו בברלין.

לפרטים נוספים:

הדס שפירא, יחסי ציבור: 050-8862743   
hadashapirapr@gmail.com.

קטלוג התערוכה

ספר ילדים

מכאן עד לאינסוף

שרה סוזוקי איורים: אֶלן וֵינשטֵיין עם רפרודוקציות של יאיוי קוסאמה מאנגלית: יעל ינאי אסיה הוצאה לאור  38 עמ’ לא ממוספרים, גיל 4 ואילך

יָאיוֹי קוּסָאמה (1929) תמיד רצתה להיות אמנית. היא גדלה ביפן, שם דמיינה לעצמה את העולם סביבה כמו מערך אינסופי של נקודות, שאותו היא ציירה וצבעה. בגיל 28 היא עברה לניו יורק וזכתה לפרסום על הציורים, הפסלים והמֵיצגים שלה. 

עבודתה של קוסאמה מושפעת עמוקות מהחלומות, מהדמיונות ומההזיות שחוותה בילדותה. כיום, בת 92, היא מהאמנים הפופולאריים ביותר בעולם, ועדיין יוצרת אמנות מדי יום. 

לצד תמונות מעבודות אמנות של קוסאמה, הספר הססגוני הזה מספר את סיפורה של אמנית שמכסה את העולם בנקודות, מכאן ועד אינסוף!  

שרה סוּזוּקי היא אוצֶרֶת במחלקה לציור ולהדפס במוזיאון לאמנות מודרנית, ניו יורק.

אֶלֶן וֵינשטֵיין היא מאיירת מניו יורק שזכתה בשלל פרסים על עבודותיה, שהופיעו בכתבי עת, ספרים, פרסומות ועיתונים, בהם הניו יורק טיימס, וושינגטון פוסט ואטלנטיק. 

הספר רואה אור במקביל לתערוכה של האמנית המוצגת במוזאון תל  אביב לאמנות.

סרט תיעודי

במסגרת התערוכה במוזיאון תל אביב מוקרן הסרט
התיעודי –

קוסאמה: אינסוף

ארה”ב, 2018, 80 דקות, אנגלית, כתוביות בעברית ובאנגלית

בימוי: התר לנץ

סרט דוקומנטרי ביוגרפי הסוקר את חייה של יאיוי קוסאמה ואת דרכה האמנותית.

קוסאמה ומומחים שונים, דנים במסלול שעברה עד שהייתה לאמנית בינלאומית מפורסמת – מראשית חייה כבת למשפחה שמרנית ביפן ועד שזכתה בהכרה ברחבי העולם על אף התמודדותה עם סקסיזם, גזענות וסטיגמה של מחלת נפש.

באדיבות דוקאביב

מסעדת פאסטל מצדיעה ליאיוי קוסאמה

  • לילה מטורף במוזיאון – לראשונה מאז נוסד – ייפתח המוזיאון עד השעות הקטנות של הלילה 
    ובאי המוזיאון יהנו מקוקטיילים לצד מנות ספיישל
  • סיט חדש בפאסטל: מדי יום בין 15:30- 17:00 – ארוחה עסקית עם מנות בהשראת התערוכה – ברכישת כרטיסים דרך אתר המוזיאון

וקאמבק של ביצת הפרבז’ה המפורסמת בגרסת קוסאמה!
החל מה- 15.11


מסעדת פאסטל, השוכנת במתחם מוזיאון תל-אביב, והנה מסעדת המוזיאון – משיקה תפריט מיוחד של שף קובי בכר בהשראת תערוכת המדוברת  של יאיוי קוסאמה, שתערוכת היחיד שלה תעלה ב-15/11.

התערוכה המקיפה של קוסאמה, אשר דורגה כאחת מ-10 התערוכות החשובות והגדולות בעולם לשנת 2021 , מגיעה לכאן לאחר  ציפייה ארוכה וזו הזדמנות יוצאת דופן עבור מסעדת פאסטל לקחת חלק באירוע הגדול; לראשונה, פאסטל ומוזיאון תל אביב משתפים פעולה באופן סינגרטי מלא ולאורך זמן ויוצרים עבור המבקרים חוויה תרבותית שלמה של ביקור בתערוכה המדוברת של השנה וארוחה בהשראתה. אחד מהמוטיבים המזוהים עם קוסאמה הוא השימוש בירק הדלעת. בהתאמה יעשה שימוש בירק זה בתפריט במנה של דלעת צרובה בחמאת מיסו, אנדיב מבושל בתפוזים, סקאלופ בגריל וסלט גרגר נחלים.

מעבר להשראה למנות חדשות, יצירותיה של קוסאמה מיד הזכירו לבכר את קינוח ביצת הפברז’ה האיקוני ממסעדת מול ים בה היה סו שף במשך שנים רבות. הפעם כדור הבדולח מסוכר יעבור מייקאובר קוסאמה סטייל ויהיו עליו נקודות כשבפנים קציפת תפוז, סורבה מנדרינה לואיזה, סוכריות קופצות ופירות יער טריים. 

יש בונוסים להיותי שף של מסעדה הממוקמת בתוך מוזיאון. הפעם זכיתי לקבל הצצה לפני כולם לתערוכה המדוברת. הדבר הראשון שהיכה בי זו העוצמה של הצבעים והשימוש בהם. השיטוט בתערוכה בכלל וההליכה דרך ‘חדרי האינסוף’ במיוחד הותירו בי את התחושה שאני נשאב אל עולם אחר. לקחתי כמה מהאלמנטים היותר מזוהים עם האמנית כמו הדלעת המפורסמת, התמנון והנקודות, והתחלתי לשחק עם צבעים, טעמים ומרקמים“, קובי בכר על המנות המיוחדות שיוגשו בחודשי התערוכה.

באי המסעדה והמוזיאון יכולים לבחור מבין 3 אופציות של בילוי:

  • במהלך כל שעות היום יוגש, בנוסף לתפריט הקבוע, התפריט המיוחד הכולל מנות בהשראת התערוכה.
  • לרוכשים מראש באתר המוזיאון (להכניס לינק ישיר) תוצע מידי יום בין השעות 15:30-17:00 ארוחה הכוללת מנה ראשונה, עיקרית וכוס יין במחיר מיוחד של 125 ש”ח ללא הגבלות של בחירת מנות מתפריט העיסקית.
  • החל מה-23.11 ומידי יום שלישי יפתח המוזיאון את שעריו לביקור לילי בתערוכה ויוצע למכירה כרטיס משולב הכולל 1+1 על קוקטיילים ותפריט מנות ספיישל.

המנות המיוחדות שיצר השף בהשראת יצירותיה של קוסאמה מבוססות חומרי גלם עונתיים עם נגיעות של אלמנטים מן המזרח.

פופ ארט דלעת
צרובה בחמאת מיסו, אנדיב מבושל בתפוזים, סקאלופ בגריל וסלט גרגר נחלים 68 ש”ח

נקודות אבודות
צ’אודר תירס “גילי”, סרטן כחול, קרם גזר ומרווה, קולי כרישה שרופה ושמן בזיל תאילנדי 72 ש”ח

דגי אינסוף
אצת אולווה מגידול ישראלי ב-3 צורות, קוביות דג נא, ביצי דג מעופף וצ’ילי מעושן  76 ש”ח

זרועות התמנון
על נגריל פחמים, קרם עדשים מאסלה, צ’אטני עגבניות “מגי” ועשבי תבלין טריים 98 ש”ח

דלעת משוגעת
עוגת ספוג, קומפוט, שמנת חמוצה, פילה קלמנטינה וגלידת תבלינים עוקצת  54 ש”ח

ביצת פאברז’ה   
קציפת תפוז, סורבה מנדרינה לואיזה, סוכריות קופצות ופירות יער טריים  85 ש”ח

מסעדת פאסטל שוכנת בליבו של מרכז האמנות והתרבות של תל אביב. המסעדה מושכת אליה את הן את הקהל שפוקד את מוזיאון תל אביב.

שדרות שאול המלך 27, תל אביב

https://www.pastel-tlv.com

טלפון להזמנות:  03-6447441

צילום: חיים יוסף

תומכים ושותפים

התערוכה התאפשרה הודות לתמיכתו הנדיבה של מפעל הפיס

תמיכה משמעותית התקבלה מבנק הפועלים; פרויקט ויסוצקי 6 מבית אקרו נדל”ן, קבוצת אביב וקבוצת LR; ומבטחת התערוכה, הראל ביטוח ופיננסים.

סיוע נדיב התקבל מיעל ורמי אונגר; שרון ודוד ברגינסקי; רחל ומשה ינאי; דורון ומריאן לבנת; סטיב נסימה; וונדי פישר וקרן קירש.

תמיכה נוספת התקבלה מרחלי מישורי וליאון קופלר; קרן מואיז י’ ספרא;  עירית רפפורט וגלן פרי.