השנה אנו מציינים את שנת ה-40 של עלם. ארבעה עשורים של עשייה חברתית למען בני נוער וצעירים בסיכון בישראל – אנו עושים זאת בעזרתם של מאות מתנדבים ועובדים הפועלים במסירות ומחוייבות אין קץ, בחורף, בקיץ, בימים מתוחים ובלילות סוערים. אנו משתדלים להיות שם עבורם, לראות אותם! במטרה לייצר את הדבר הבסיסי ביותר בין בני אדם והוא קשר. הקשר עם מבוגר מיטיב משמעותי הוא לעיתים הקשר היחיד שהם חוו ללא תמורה וללא תנאים, ומתוכו אנו שואפים לסייע להם להגיע לתהליך של טיפול ושיקום – ובעיקר למצוא את הכוחות הפנימיים המצויים בכל אחד ואחת מהם, אשר יאפשרו להם להאמין בעצמם וביכולתם לצאת ממעגל המצוקה בו הם נמצאים.

אנו פוגשים בני נוער וצעירים שמציאות חייהם היא קשה ומורכבת, מציאות שהם לא בחרו בה ולא פעם נולדו אליה. הם לבד, והמדרון בדרך למטה הוא חלקלק. בני נוער וצעירים שסובלים מהזנחה, חלקם מגיעים מבתים לא מתפקדים. הם סובלים ממצוקות קשות כמו אלימות, עבריינות, שימוש בסמים ואלכוהול, פגיעות מיניות, אובדנות ועוד. השאיפה שלנו היא להיות לעזר משמעותי בשינוי מציאות חייהם.

ליבת הפעילות של עלם היא החתירה לזיהוי הצרכים, הצפת המצוקות מהשטח, פיתוח פתרונות חדשניים ומתן מענים לנוער וצעירים בסיכון היכן שהם נמצאים ואין מענה אחר.

אנו רואים במשימה זו שליחות לאומית, לאתר ולסייע כמו גם להיות גוף מוביל בשינוי מדיניות ובשינוי מציאות חייהם של בני נוער וצעירים בסיכון אשר קולם לא נשמע. אנו פועלים להגיע למקבלי ההחלטות, בוועדות בכנסת, בשולחנות עגולים וביצירת קואליציות של ארגונים חברתיים במטרה לייצר מכפילי כוח.

בשנת 2022 סייענו ל-12,309 בני נוער, צעירים וצעירות בסיכון ברחבי הארץ. 260 העובדים והעובדות שלנו ו-1,100 המתנדבים והמתנדבות שלנו איתרו, פגשו וסייעו להם בכ-50 פרויקטים ברחבי הארץ – ברחובות, במרכזי הנוער, ברשת, בשלטרים, במרכזי הטיפול ובליווי אישי. הם מהווים עבורם אוזן קשבת, תומכים, עוזרים, מתווכים – ולא משאירים אף נער או נערה מאחור.

בשנת 2022 המשכנו בתנופת העשייה. העמקנו את עבודת האיתור ברשתות החברתיות, נכנסנו למרחבים חדשים ברשתות כגון הטיקטוק, הרחבנו את עבודתנו בחברה הערבית ובחברה החרדית, ביססנו את התוכנית לצעירות אימהות בסיכון, העמקנו את השותפויות עם הרשויות המקומיות ועוד.

השנה גם שמחנו לקדם את פני המנכ"לית החדשה של עלם, טלי ארז, שקודם לכן ניהלה את תחום פיתוח וגיוס משאבים בעמותה, ואת סמנכ"ל עלם החדש, דני לויט, שהגיע אלינו מתנועת הצופים ובעבר התנדב בעמותה.

לכן אנו רואים חשיבות גדולה בשיתוף הפעולה עם המגזר העסקי, אשר חיוני לפעילותנו ומחדד את חשיבות האחריות והערבות ההדדית ליצירת חברה שוויונית יותר. אנו אסירי תודה לחברות העסקיות, לתורמים ולשותפים על הנתינה והמעורבות לאורך השנים.

חשוב לציין את השותפות ההדוקה והפורה עם הגופים הציבוריים במדינה, אשר יחד עם הארגונים החברתיים פועלים למען האוכלוסיות המוחלשות בחברה, ובפרט עם משרד הרווחה והביטחון החברתי, שותפות ההולכת ומעמקיה עם השנים. כמו כן, אנו מודים לרשויות המקומיות בכל רחבי הארץ ולמשרדי ממשלה נוספים על הסיוע והתמיכה. 

יותר מכל אנו מודים ומעריכים את העובדים, העובדות, המתנדבים והמתנדבות של העמותה, שנרתמים מכל הלב למען בני הנוער, באהבה ובמסירות. תודה שאתם מושיטים להם יד ומעניקים כוחות ותקווה לעתיד טוב יותר!


בדו"ח שנתי זה, המוגש לנשיא המדינה, מר יצחק הרצוג, תמצאו תופעות בולטות ומגמות מרכזיות בחיי בני הנוער, הצעירים והצעירות בסיכון בישראל, כמו גם את פעילות עלם לשנת 2022.

שלכם בידידות,

בישראל חיים יותר מ-800 אלף בני נוער בגילאי 12-18. רבע מהם חיים במצבי סיכון שונים.

בשנת 2022 פגשו צוותי עלם 12,309 בני נוער, צעירים וצעירות במצבי סיכון, 

שהעמותה משמשת עבורם כתובת אמיתית, במטרה לסייע להם לשפר ולשנות את מצבם – מתוך תחושת אחריות חברתית.

עלם שהוקמה לפני 40 שנה, היא העמותה המובילה בישראל למען נוער במצבי סיכון. עלם פועלת ב-52 פרויקטים, הפזורים ב-42 יישובים בכל רחבי הארץ, מקרית שמונה ועד אילת, ומציעה מגוון של מענים לבני הנוער המתמודדים עם רצף רחב של מצוקות שונות: דיכאון וחרדה, משברים נפשיים, שימוש בסמים ואלכוהול, אלימות, עבריינות, פגיעות מיניות, בריונות ברשת, הפרעות אכילה, אובדנות, נשירה ממסגרות, מעורבות במעגל הזנות, חסרו·ת בית ועוד.

עובדי ומתנדבי עלם מאתרים ופוגשים את בני הנוער בזירות שבהן הם נמצאים ומסתובבים: ברשתות החברתיות, ברחוב, בגינות הציבוריות, בבתי הספר, בדירות מסתור או במסיבות, יוצרים עימם קשר בלתי שיפוטי ובגובה העיניים, בונים איתם יחסי אמון, מסייעים להם להתגבר ולהתמודד עם הקשיים והמצוקות והופכים עבורם עוגן משמעותי ויציב בחייהם.

עמותת עלם פועלת בשיתוף עם משרד הרווחה. רבים מהפרויקטים של עלם הינם בשיתוף עם משרדי ממשלה, רשויות מקומיות וגופים פילנתרופיים. כמו כן, עלם מייעצת לאו"ם בתחום הנוער בסיכון בישראל.

בני הנוער בישראל כיום הולכים לאיבוד. הם תוססים, הם פעילים, הם שמחים, הם מחייכים בכל סלפי וסטורי, אבל הם בודדים.
הם מייצגים דור שלם שמתהלך כשהנפש שלו תועה, אבודה.

בשנת 2022 עלם סייעה ל-12,309 בני נוער, צעירים וצעירות ברחבי הארץ.
מאות העובדים/ות והמתנדבים/ות שלנו, הפזורים ב-52 פרויקטים ברחבי הארץ, איתרו את בני הנוער והצעירים, יצרו איתם קשר, הושיטו יד, דיברו איתם בגובה העינים, היו עבורם אוזן קשבת, ייעצו, תמכו, סייעו, עזרו, תווכו – ולא השאירו אף נער או נערה לבד.

הם עזרו להם להתמודד עם קשת רחבה של מצוקות ומצבי סיכון – תופעות דומות לאלו שעימן התמודדו בני הנוער גם בשנת 2021, מה שמצייר תמונת מצב מדאיגה. מצוקות הנוער שהחריפו בתקופת משבר הקורונה לא פחתו בעוצמתן, למרות שהחיים לכאורה שבו למסלולם מזה זמן רב. החיים המשיכו, אך מצבי הסיכון נשארו כמו שהם.

להלן התופעות המרכזיות שעימן התמודדו בשנת 2022 בני הנוער, הצעירים והצעירות שעלם מסייעת להם:

*הנתונים המובאים כאן מתארים את אחוז בני הנוער והצעירים שדיווחו על כל אחת מן התופעות, מתוך כלל בני הנוער והצעירים שעלם מסייעת להם.

הנפש לא יודעת מנוחה

השנה, יותר מכל מצוקה אחרת, בני הנוער, הצעירים והצעירות דיווחו על תחושת הבדידות. 50% מבני הנוער והצעירים בעלם שיתפו וסיפרו על הבדידות וחוסר היכולת ליצור קשרים חברתיים, הקושי לפעול בסיטואציות חברתיות, להתמודד עם קשרים, אחד עם השני. הנוער חווה את תוצרי הקידמה והטכנולוגיה, המסכים והרשתות החברתיות: היעדר קשר עין, היעדר שפת גוף והבעות פנים והיעדר שמע, אלמנטים שכאשר הם לא קיימים יש עליה ברמת הבדידות, חוסר שייכות, ניכור וחרדה חברתית.

בנוסף הנוער חווה את האדוות הרחוקות של מגיפת הקורונה. אמנם היא כבר לא חלק מחיינו, אבל את הכישורים והיכולות הבסיסיות לתקשר אחד עם השני – הם איבדו, כמו רבים מאיתנו, המבוגרים.

44% מבני הנוער בעלם דיווחו ב-2022 כי הם מתמודדים עם חרדה ודכאון. רבים שיתפו על תחושת הדכדוך, התלישות, הניתוק וחוסר המוטיבציה כשהם בבית, בבית הספר, בשכונה, בגינות וברשתות החברתיות. במרכזים שלנו לצעירים וצעירות בקצה רצף הסיכון, שיעור הדכאון והחרדה השנה הגיע ל-70%. דכאונות וחרדות שמושתתים בחוויה הקיומית, אצל רבים מהם כחלק מהתמודדות עם טראומות מילדות קשה, אלימה, כואבת.

כחלק מההתמודדות עם תופעות אלו, 19% מבני הנוער שעלם מסייעת להם שיתפו כי הם מקבלים טיפול רגשי קליני – אצל פסיכולוגים, פסיכיאטרים ומטפלים שונים.

ועל כל אלו, פגשנו התמודדויות נוספות הנובעות כתוצאה ממצוקות נפשיות. השנה הצוותים שלנו דיווחו על שיעור של 13% של פגיעות עצמיות בקרב בני הנוער, הצעירים והצעירות בעלם – אמירות אובדניות, פגיעות עצמיות ואף ניסיונות אובדניים. הצוותים שלנו דאגו להיות העיניים שרואות, האוזניים הקשובות, הכתף שאפשר להניח עליה את הראש והיד המושטת, ברגעים הכי קשים. 

עוד בקטגוריה הנפשית, סך כל הדיווחים שקיבלנו השנה על הפרעות אכילה בקרב בני הנוער, הצעירים והצעירות שלנו, עמדו על 9% מכלל הנשאלים. דימוי הגוף והשאיפה לשלמות הם נושאים שעם השנים רק מחמירים ומעמיקים, ככל שבני הנוער מבלים יותר זמן ברשתות החברתיות ובמסכים, שם כולם יפים, מאושרים, קורנים וזוהרים. נוכחנו לדעת, כי הפרעות האכילה קיימות בבולטות גם אצל בנים, כשרבע (26%) מהדיווחים על הפרעות אכילה היו על בנים.

שימוש בחומרים משני תודעה

58% מבני הנוער דיווחו כי השתמשו באלכוהול ו-40% בסמים. סמים ואלכוהול כיום הם מגוונים, זולים, זמינים וקלים להשגה. כאלו שהם צרכו דרך חברים, מכרים, שכנים, דרך הרשתות החברתיות או בקבוצות ווטסאפ וטלגרם. גם הסמים וגם האלכוהול נפוצים יותר בקרב בנים, כשקרוב ל-60% מהמשתמשים הם נערים וצעירים.
מבין הסמים הנפוצים, רבות דובר השנה בקרב בני הנוער על גז הקצפות, שהשימוש בו הולך והופך לנרחב יותר ויותר בשנים האחרונות. זהו סם קל להשגה, זול ונוח – אך גורם לנזקים בדיוק כמו כל סם אחר.
את אותם חומרים משני תודעה צרכו בני הנוער, הצעירים והצעירות שלנו ברחוב, בשכונה, בגינות, בדירות מסתור ובמסיבות. במהלך השנה, 23% מבני הנוער, הצעירים והצעירות בעלם דיווחו כי השתתפו במסיבות בלתי מפוקחות.
הצוותים שלנו בעלם ידעו לאתר את אותם נערים ונערות שהשתמשו בחומרים משני תודעה, להסביר להם על הסכנות הטמונות בחומרים אלו, לסייע להם להתמודד עם התקפים וחרדות ברגעי משבר עקב השימוש, ולתווך במקרי הצורך לגורמים המסייעים בטיפול ו/או גמילה.

האלימות מחמירה ומעמיקה

תופעת האלימות בקרב הנוער הולכת ומחמירה בשנים האחרונות.

26% מבני הנוער, הצעירים והצעירות בעלם דיווחו ב-2022 על אלימות מחוץ לבית – ברחוב, בשכונה, בבתי הספר, במסיבות, בגינות ועוד. אנחנו נתקלים במקרים חמורים של בריונות וונדליזם. גם העבריינות היתה בשיעור גבוה השנה, כש-22% מהנערים והנערות שלנו היו מעורבים במקרי עבריינות. 

האלימות מתרחשת לא רק ברחוב אלא גם בבית. במהלך השנה, 20% מבני הנוער והצעירים שעלם מסייעת להם דיווחו על מקרי אלימות בבית, חלקם ממושכים ומתרחשים כבר שנים רבות. המקום שאמור להיות המפלט, המקום העוטף והמחבק, הוא דווקא המאיים והמפחיד. 

האלימות גם קיימת ב"רחוב החדש", המקום בו בני הנוער מסתובבים יותר ויותר – הרשתות החברתיות. 8% מבני הנוער, הצעירים והצעירות בעלם סבלו מאלימות ברשת, כולל חרמות, הצקות, תכנים פוגעניים ושיתוף תמונות וסרטונים בעלי אופי מיני. חשוב לציין כי ההגדרה של "אלימות ברשת" היא מעומעמת ואנו מאמינים שבפועל קיימת הרבה יותר אלימות ברשת ממה שמדווח.

18% מבני הנוער, הצעירים והצעירות בעלם דיווחו השנה כי חוו פגיעה מינית. לעיתים מדובר בפגיעה מינית ממושכת שהם חווים מגיל צעיר, בבית או בסביבה הקרובה. בתחום קצה, בו מרבית הצעירים והצעירות סוחבים איתם טראומות במשך שנים וחיים בצילן, דיווחו 70% כי נפגעו מינית. רוב הנפגעות הן בנות אך נוכחנו לגלות שרבע (23%) מהדיווחים השנה הגיעו מנערים וצעירים.

הצוותים שלנו פועלים רבות למיגור ולהתמודדות עם האלימות, על כל רבדיה. אנחנו מאתרים את הבעיה, יוצרים עם בני הנוער קשר של אמון, ולאורך זמן מסייעים להם להתמודד עם הסוגייה המורכבת והקשה. כדי שלפני הכל תהיה להם תחושה שיש מקום בטוח ויש על מי לסמוך.

לתופעות שציינו כאן יש מכנה משותף: כולן הן אסטרטגיות הישרדות ופועל יוצא של המצוקות הנפשיות שהם חשים ושעימן הם מתמודדים. אבל נפשם הרכה לא מסוגלת להתמודד עם הכל לבד. וכאן עלם נכנסת לתמונה. 

אנו בעלם נמשיך לפעול למען הנערים והנערות. להיות שם בשבילם, לראות אותם, להקשיב להם, לכוון ולתווך אותם, לסייע להם. לא נשאיר אף נער או נערה לבד.

תחום מרכזי הנוער מסייע לבני נוער להתמודד עם מגוון מצוקות ומצבי סיכון במרחבים רגשיים-חברתיים בלתי פורמליים המעניקים תמיכה, סיוע והכוונה תוך יצירת קשרים בריאים עם בני גילם.

16 מרכזי הנוער של עלם פזורים בערים שונות ברחבי הארץ ופועלים במשך השבוע בשעות אחר הצהריים והערב. הם מאופיינים בסיוע ותמיכה באופן נגיש ובלתי פורמלי. הצוות כולל אנשי ונשות מקצוע, מתנדבים ומתנדבות מהקהילה, הנותנים מגוון של מענים, כולל ליווי פרטני וקבוצתי, מענה בשעת משבר, קבוצות תהליכיות ותיווך לגורמים בקהילה. הפעילות במרכזי הנוער נועדה לענות על הצרכים הרגשיים, החברתיים, ההתנהגותיים וההתפתחותיים של בני הנוער, לסייע להם להתמודד עם קשייהם, להעצים יכולות אישיות, להרחיב כישורי חיים, לאפשר שילוב והסתגלות מיטיבה בקהילה ולמנוע נשירה גלויה וסמויה. מרכזי הנוער של עמותת עלם מייצרים מרחב בטוח, המאפשר בסיס לפיתוח קשר רגשי, תהליכי ומיטבי ומסייעים לווסת ולמזער התנהגויות סיכון, לפתח אמון ולעזור בגיבוש הזהות תוך שותפות והדדיות בתהליך. 

בני הנוער מגיעים למרכזי הנוער בשעות אחה"צ והערב ובשאר הזמן הם חלק מהקהילה המקומית: רובם לומדים בבית הספר ובסוף הפעילות חוזרים הביתה, לשכונה, לקהילה. על כן, בראייה של שמירה על רצף המענים הטיפולי והחינוכי, צוותי המרכזים עובדים בשיתוף פעולה עם מחלקות הרווחה, השירות הפסיכולוגי, בתי הספר, וועדות היגוי ושולחנות עגולים ברשות המקומית ועוד.

בנוסף למרכזי הנוער, עלם מפעילה גם שישה "שלוקים", שהינם מרחבים רגשיים-חברתיים בתוך בתי הספר, המהווים כתובת לתלמידים. תוכנית השלוק, אשר יעילותה הוכחה מחקרית (על ידי מכון סאלד והקרן למפעלים מיוחדים, 2022) פועלת ברחבי הארץ ונמצאת במאגר התכניות והמענים במערכת גפ"ן (גמישות פדגוגית ניהולית).

הנושאים המרכזיים עימם התמודדו בני הנוער, הצעירים והצעירות במרכזי הנוער ב-2022*:

קשיים רגשיים בדגש על בדידות, חרדות ודכאונות

נושא זה בלט בקרב בני הנוער במרכזי הנוער, יד ביד עם עלייה בדיווחים על חוסר מוטיבציה לתפקד, פגיעות עצמיות והפרעות אכילה. את הבדידות והקשיים הרגשיים שנלווים לה הם חווים בכל מקום בחייהם – בבתי הספר, בבית, בשכונה, ברחוב. הלבד והחרדות בכל מקום, כל שעות היממה, במגוון של עוצמות. כמו כן, יותר ויותר בני נוער שיתפו כי הם מטופלים בתרופות פסיכיאטריות.

השימוש בסמים ואלכוהול

השימוש בסמים ובאלכוהול נוכח בבולטות רבה בחיי הנוער במרכזים כבר מספר שנים. השנה ראינו מגמה של ירידה בגיל השימוש, החל מגיל 12, כשהדרך להשיג את החומרים הממכרים היא קלה, מהירה ונוחה – מפה לאוזן, מחברים או ברשתות החברתיות.

גז הקצפות המשיך להיות נפוץ ביותר השנה, וכן ראינו עליה של שימוש יתר בריטלין.

אלימות, עבריינות וונדליזם

האלימות היא נושא שממשיך להקצין בשנים האחרונות – אלימות בבתי הספר, בשכונה, ברחוב, בגינות והדבר מקרין גם על השיח והאווירה בקרב בני הנוער. בנוסף ניכרת עליה בשימוש בחפצים שאיתם בני הנוער מסתובבים כנשק (סכינים, מברגים, מספריים, נפצים ועוד).

*מסך בני הנוער והצעירים במרכזי הנוער.

ציוני דרך והישגים מרכזיים בשנת 2022

העמקת הקשרים עם הרשויות המקומיות

שיתופי הפעולה של מרכזי הנוער עם הרשויות המקומיות הלכו והתחזקו השנה. אחת המנהלות בתחום הסבירה כי "יש אמון בעשייה של עלם, וכעמותה אנו מקבלים יותר ויותר מרחב להכנס לרשות, לעבוד ביחד ולהשפיע. המקום לשיח משותף ולהמלצות המקצועיות שלנו ברשויות מורגש ויש עם מי לדבר".

מעורבות במכרזים סביב נושא הנשירה

בשיתוף עם משרד החינוך והרשויות, אנו פועלים מזה תקופה סביב מכרזים שיתמודדו עם מניעת הנשירה מבתי הספר, דרך המרחבים הבלתי פורמליים המופעלים בבתי ספר.

התרחבות בחברה החרדית

השנה ביססנו את פעילותם של שני מרכזי נוער חרדיים בבית שמש (בשיתוף מחלקת הרווחה), אחד לנערות ואחד לנערים. המרכז לנערות פועל גם בשעות הבוקר ומספק גם מסגרת לימודית, בשיתוף עם אגף הרווחה ואגף החינוך בבית שמש.

יצירת שלוחות שכונתיות

השנה פתחנו שלוחות של מרכזי נוער בשכונות מסויימות, שבהן התעורר צורך ספציפי למענה עבור בני הנוער. לדוגמא, שלוחה של מרכז נוער קיים בשכונה נוספת בנוף הגליל.

תחום עבודת רחוב מגיע אל מרחבי החיים של בני הנוער בסיכון היכן שהם נמצאים, באמצעות ניידות הרחוב, הפזורות ברחבי הארץ, בתהליכים של יצירת קשר מיטיב, הקשבה ובניית אמון, במטרה למנוע התדרדרות למצבי סיכון קשים.

מאות בני נוער משוטטים מידי לילה ברחובות, בגינות, בכיכרות, בזולות, במסיבות וברשתות החברתיות. צוותי עבודת רחוב בעלם מאתרים את בני הנוער ברחוב ומגיעים אליהם עם הניידות בשעות הערב והלילה, בימים קבועים למקומות קבועים, ושם מתמקמים עם מחצלות, כיסאות, שולחנות, כיבוד, שתיה ועוד. צוותי הניידות יוצרים עם הנערים והנערות במרחב קשר בגובה העיניים ודרך שיח לא שיפוטי, מגיעים אל ליבם ובונים עימם יחסי-אמון ובכך הופכים לחלק מהנוף ברחוב וזוכים להכרה ולגיטימציה מבני הנוער כדמויות מיטיבות זמינות ומוכרות, במרחב החיים שלהם.

הפעילות של ניידות הרחוב מביאה לשינוי בתפיסת הנערים/ות את עצמם, ביחסיהם עם הממסד ובמציאת פתרונות יצירתיים, חדשים ומותאמים להם, שיטיבו עם חייהם. בנוסף, הצוותים מתווכים לגורמי הטיפול הנדרשים ומבצעים התערבויות חירום בשעת משבר, באמצעותם ניתן לייצר שינוי משמעותי בחיי בני הנוער.

עלם מפעילה ניידות רחוב ב-24 ערים ויישובים ברחבי הארץ, ובנוסף כל ניידת מקיימת גם פעילת ענפה ברשתות החברתיות, שהן "הרחוב החדש" של בני הנוער וחלק ניכר מהפעילות עוברת עם השנים לרשת.

כמו כן, עבודת הרחוב של עלם כוללת גם איתורים וסיוע לנוער במצבי משבר במסיבות טבע, במסגרת פרויקט "אנשים טובים". באותן מסיבות, הצוותים של עלם דואגים לספק בשטח סיוע רגשי ראשוני לצעירים שלא חשים בטוב או נמצאים במשבר בגלל שימוש בחומרים פסיכדליים משני תודעה, ולהפחית את החרדה שלהם כתוצאה מהשימוש.

הנושאים המרכזיים עימם התמודדו בני הנוער, הצעירים והצעירות בתחום עבודת רחוב ב-2022*:

קשיים רגשיים בדגש על בדידות

השנה צוותי עבודת רחוב דיווחו על יותר ויותר ביטויים של בדידות בקרב הנוער, בעיקר במסגרת עבודת האיתור ברשתות החברתיות. כל אלו לוו עם מגוון של מצוקות נפשיות: חוסר איזון נפשי, תלישות, זעקה לעזרה ואובדנות.

אלימות

בשנה האחרונה האלימות בקרב הנוער תפסה גוונים וזוויות חדשות. אופי האלימות הקצין והסלים באכזריותו, עם יותר אירועי אלימות קשים כגון דקירות והתגברות המקרים של חבורות מול בודדים. בנוסף, האלימות הפכה ליותר מתועדת, כשבני נוער מעלים ומשתפים את אלימות המתרחשת בסביבתם.

השימוש בסמים ואלכוהול

השימוש בסמים ואלכוהול הולך ומתגבר בקרב בני הנוער. גז הקצפות, שהינו זול, נגיש ונפוץ, הוא הלהיט העכשווי ברחוב, במסיבות בבתים ומסיבות טבע.

*מסך בני הנוער והצעירים בתחום עבודת רחוב.

ציוני דרך והישגים מרכזיים בשנת 2022

העמקת עבודת הרחוב בחברה הערבית

בשנת 2022 הורחבה עבודת הרחוב בחברה הערבית. פרטים נוספים ראו בפרק על תחום החברה הערבית.

העמקת עבודת הרשת

הנוכחות הגוברת של צוותי עבודת רחוב במרחבים הרשתיים בהם בני הנוער שאנו פוגשים ברחוב מסתובבים, מאפשרת לצוותים להגיע יותר בקלות לנערים ונערות שקשה להם להפתח פנים אל פנים, לאתר בני נוער נוספים במצוקה ולזהות איזורים שמועדים לסיכון ואז באופן מתוכנן להגיע, לאתר אותם וליצור עמם קשר. כך, השנה, בשל עבודת רשת מאומצת איתרנו את המקומות בהם שהו בני הנוער בכנרת במהלך הקיץ והקמנו שם מרחבי איתור ותמיכה.

העמקת עבודת הרחוב והרשת בחברה החרדית, בדגש על נערות חרדיות

עיקר ההתרחבות בפעילות החברה החרדית בעלם קרתה השנה ברשתות החברתיות, שם הנוכחות של הנוער החרדי הולכת וגדלה. במקביל, העמקנו את עבודת עלם ברשתות החברתיות במרחבים בהם פועל הנוער החרדי, בדגש על נערות חרדיות אשר מאופיינות במצבי סיכון שונים ויחודיים.

הרחבת שיתופי הפעולה ברשויות

שיתופי הפעולה והיכולת ליזום ולהשפיע ברשויות המקומיות הלכו והתרחבו השנה. ניידת עלם הפכה לא פעם להיות "העינים של הרשות" באשר למה שקורה בשטח והגורם המקצועי בנושאים רלוונטים. צוותי הניידות יזמו והשתתפו בפורומים, וועדות ושולחנות עגולים והוזמנו להכשרות לצוותים חינוכיים, עובדים סוציאליים ושירותים פסיכולוגיים בערים השונות.

העמקת הסיוע במסיבות טבע

נוכחות עלם במסיבות טבע, במסגרת פרויקט "אנשים טובים", מהווה עוגן עבור מספר גדל של בני נוער וצעירים, ככל שתופעת מסיבות הטבע מתרחבת. תופעות רבות, שראינו לאורך השנים ברחוב, זלגו בשנים האחרונות למסיבות טבע, ועלם דואגת להיות במסיבות ולסייע לנוער המתמודד עם משברים פסיכוטיים ונפשיים במהלכן.

תחום קצה מסייע לבני נוער, צעירות וצעירים אשר נפגעו, הוזנחו או הודרו ממערכות תמיכה במהלך חייהם, להיחלץ ממצבי הסיכון בהם הם נתונים ולהעניק להם תחושת שייכות, אמון ובטחון בעצמם ובסביבתם.

התחום נותן מענה לשלוש אוכלוסיות: 1) צעירים וצעירות חסרי בית 2) בני נוער, צעירים וצעירות השורדים בחייהם באמצעות זנות 3) נערות וצעירות המתמודדות עם ההשלכות של פגיעה מינית ממושכת בילדות. אוכלוסיות אלו מאופיינות בניתוק ובדידות ממערכות תמיכה חברתיות, משפחתיות וכלכליות ובהתמודדות עם פוסט טראומה מורכבת לאחר התעללות, הזנחה ואלימות מהם סבלו בילדותם ואף בהווה. כל אלה פוגעים במנגנונים שמאפשרים הסתגלות לחיים והתמודדות איתם ועל כן מרביתם מודרים מהחברה ושורדים באמצעות זנות, חסרות בית, עבריינות, התמכרויות ושאר מצבי קצה.

מרכזי הקצה בעמותת עלם משמשים עבורם כמרחב עוטף ומגן. רובם פועלים 24/7 ונותנים מענה הוליסטי, כולל: קליטה במצבי חירום ומתן מענה הומניטרי למזעור נזקים פיזים ונפשיים (הפוגה מהרחוב, אוכל, מקלחת, לינה), יצירת קשר מיטיב ויציב, לעיתים לראשונה בחייהם, עם צוות המקום, מיצוי זכויות, והכוונה באפשרויות תעסוקה, לימודים ומגורים – בתהליך הדרגתי ומותאם אישית.

תחום קצה מפעיל כיום 8 מרכזים ברחבי הארץ בשיתוף ובמימון משרד הרווחה ורובם גם בשיתוף הרשויות המקומיות – תל אביב, ירושלים, חיפה, פתח תקווה, אילת ודימונה. מבין מרכזי הקצה ישנם 5 מרחבי "הלב" לצעירים/ות על רצף הזנות, 2 מרכזים לחסרי/ות בית ומרכז לנערות וצעירות שחוו פגיעה מינית ממושכת בילדות.

לקו החם של תחום קצה, מענה הפועל 24/7: 054-9773666

שותפות משמעותית עם משרד הרווחה

עלם רואה חשיבות רבה בשותפות ההדוקה והפורה מזה שנים עם משרד הרווחה והביטחון החברתי, שהולכת ומעמיקה לאורך השנים.

עם השנים, המענים השונים בתחום קצה התרחבו מפרויקטים שנתנו מענה ברחוב, דרך מרכזי יום שהיו פתוחים למספר שעות, ועד לתכניות הוליסטיות שפתוחות 24/7. משרד הרווחה התחיל לטפל ולהפעיל מסגרות ייעודיות לאוכלוסיה זו לפני כשש שנים, בין היתר בעקבות עדויות של צעירים/ות של עלם בקצה הרצף בפני ועדות הכנסת, העברת תקציבים ייעודיים למשרד הרווחה, הרחבת מענים קיימים ופתיחת מענים חדשים עבורם. 

כיום כל מרכזי תחום קצה בעלם מופעלים בשיתוף ובמימון משרד הרווחה ורובם בשיתוף עם הרשויות המקומיות.

הנושאים המרכזיים עימם התמודדו בני הנוער, הצעירים והצעירות בתחום קצה ב-2022*:

בדידות

הבדידות בקרב אוכלוסיית הקצה היא חוויה קיומית. לרובם אין עורף משפחתי או חברתי וגם ביציאה מחיי הרחוב ושיקום מסלול החיים, הם לא מוצאים את עצמם בחברה הנורמטיבית. פעמים רבות מרבית המצוקות עימן הם מתמודדים נובעות מבדידות – חרדות ודכאונות, קשיים בתפקוד, שימוש בסמים ואלכוהול, אלימות, אובדנות, פגיעות עצמיות ועוד.
בקרב צעירים/ות בקצה הרצף מהחברה הערבית או טרנסג'נדרים, הבדידות והקושי לבנות חיים עצמאיים – מתעצמים.

שימוש בסמים ואלכוהול

הסמים והאלכוהול משמשים את צעירי וצעירות הקצה כאסטרטגיית הישרדות. החיים ברחוב שחקו את מנגנוני ההגנה, ועל כן השימוש בחומרים משני תודעה הוא מנגנון להשרדות וריפוי עצמי. לעיתים קרובות, השימוש החוזר והנשנה בחומרים ממכרים לאורך זמן מחמיר חלק מהסימפטומים הפוסט טראומטיים ומעמיק את הפגיעה התפקודית, דבר שבתורו תורם לעליה נוספת בשימוש בחומרים ממכרים, כך ששתי ההפרעות מזינות אחת את השניה.

פגיעות מיניות

מידי שנה, אחוז גבוה מצעירי וצעירות הקצה מדווחים על טראומה מינית, הן מהילדות והן מחיי הרחוב והזנות, והם מתמודדים עם השלכות וסימפטומים של הפגיעה המינית – ניתוקים, פלאשבקים, סיוטים, הפרעות אכילה ופגיעות עצמיות.
במרכזי הקצה מסייעים להם להתמודד, תחילה ביצירת אמון מול הדמויות המשמעותיות במרכז, בהמשך בקבלת כלים יומיומיים לתפקוד מיטיב וסתגלתי ובשלב מאוחר יותר בנסיון לטפל בטראומה ולצמוח ממנה.

*מסך בני הנוער והצעירים בתחום קצה.

ציוני דרך והישגים מרכזיים בשנת 2022

השתתפות צוותי וצעירי/ות תחום קצה בוועדות, שולחנות עגולים ודיונים בכנסת במספר נושאים:

  • שינוי מדיניות כלפי חסרי מעמד בהקשר לחוק איסור צריכה הזנות, המתבטא במתן אשרות עבודה לחסרי מעמד בעלי אשרות שהייה, ובכך הורדת הסיכוי שיגיעו בקלות למעגל הזנות.
  • שינוי מדיניות כלפי טרנסג'נדרים בזנות – במטרה להקל על אוכלוסיה זו את ההתמודדות עם תהליכים בירוקרטיים.
  • שולחנות עגולים בנושא זנות קטינים, אשר התקיימו ברשויות מקומיות.

מרחבים ייעודיים לצעירות אמהות בזנות

השנה, יד ביד עם התכנית לצעירות אמהות בסיכון בעלם, העמקנו את המענה לצעירות אמהות על רצף הזנות, במטרה להעניק להן את התמיכה והטיפול המותאמים ביותר לצרכיהן. הקמנו מרחב חדש בדימונה והרחבנו מרחב קיים באילת.

סדנאות ל"רדיו הקצה"

רדיו הקצה הינו מיזם, במסגרתו בכל אחת מתכניות הקצה של עלם מתקיים פודקסט פנימי, בהובלת אנשי צוות המקום, שעברו הכשרה מיוחדת לכך, ביחד עם צעירי וצעיורת התכנית. זאת מתוך השקפה כי הרדיו יכול לשמש ככלי מרפא ומעצים המאפשר להשמיע את קולם של בני הנוער והצעירים בסיכון. הסדנאות הועברו בהובלת מתנדבים/ות, במטרה להכשיר מתנדבים נוספים ולסייע בפיתוח הרדיו ככלי טיפול בתכניות השונות.

טיולים ומסעות

השנה, מרבית תכניות הקצה יצאו יחד עם הצעירים והצעירות למסעות בני יומיים-שלושה בטבע, במהלכם התאפשר לצעירים/ות לטייל בארץ, לחוות תהליך אישי מעצים ומחבר ולהתנתק מעט מהיומיום הקשה והמורכב שעובר עליהם בשגרה. מסע שיש בו צחוק, קסם, קושי, סבלנות נחישות ושחרור שאפשר, מותר וצריך גם אחרת.

תחום פגיעות מיניות בעלם נותן מענה טיפולי ומקצועי לילדים ונוער בגילאי 4 עד 18 שנפגעו או פגעו מינית.

ניתן לקבל מענה טיפולי באחת או יותר מהתכניות הבאות:
מרכזי טיפול, המיועדים לילדים ולבני נוער המופנים לעמותת עלם דרך משרד הרווחה, במספר מרכזים ברחבי הארץ- בתל אביב (כולל יפו ובת ים), עפולה (ואיזור העמקים ושפרעם) ובני ברק (ואיזור מודיעין עילית ואלעד).

לכל נער/ה שמגיע/ה לטיפול נבנית תכנית מותאמת, הכוללת טיפול רגשי ומשפחתי, בה לוקחים חלק גם ההורים ובני משפחה נוספים. לעיתים מגיעות משפחות שבהן יש פוגעים ונפגעים והטיפול הניתן משולב בהתאם.

בנוסף, עלם מפעילה תוכנית טיפולית תחת שירות מבחן לנוער עבור קטינים/ות שנעצרו או שנפתח כנגדם תיק פלילי בגין פגיעה מינית שביצעו, וכחלק מההליך הם מופנים לטיפול קבוצתי בהנחיית אנשי מקצוע מטעם העמותה. עלם היא הגוף היחיד בארץ שמטפל בנערים/ות תחת הליך פלילי זה, עם 30 קבוצות ברחבי הארץ. הטיפולים הקבוצתיים מאפשרים לפוגעים לשתף ומסייעים בלקיחת אחריות על המעשה, בהבנה של ההשלכות של מעשיהם על הקורבן וניתוח מעגל הפגיעה, ולשם הימנעות מפגיעה חוזרת בעתיד. חלק מהקבוצות הן הומוגניות, כגון: קבוצה לנערים מהחברה הערבית, קבוצה לנערים שפגעו ברשת וקבוצות של אונס קבוצתי בהן כל הנערים שפגעו באותו מקרה יושבים יחד בקבוצה.

כמו כן, עלם הקימה בשנה האחרונה את "אורשינא", המרכז הראשון בישראל לטיפול בנערים שעברו פגיעה מינית, מיזם בשיתוף עם קרנות הביטוח הלאומי. אורשינא ממוקם בירושלים ומיועד לנערים בגילאי 13-18. המקום מציע לנערים טיפול קבוצתי, מרחב חברתי, טיפול פרטני, ליווי והדרכת הורים, פעילויות חברתיות קבוצתיות ועזרה במיצוי זכויות. בנוסף, צוות אורשינא יוצא לרחוב, לאיתור ותמיכה בנערים שנפגעו מינית, בתכנית "אורשינא בעיר".

למרכזי תחום פגיעות מיניות של עלם: 03-6477898 | לאורשינא: 054-9773320 

למרכזי תחום פגיעות מיניות של עלם: 03-6477898 
לאורשינא: 054-9773320

הנושאים המרכזיים עימם התמודדו הילדים ובני הנוער בתחום פגיעות מיניות ב-2022*:

פגיעות מיניות בבית

החזרה בשנת 2022 למסגרות באופן מלא (פוסט קורונה) והחזרה לאינטרקאציה יומיומית עם גורמים חיצוניים במסגרות החינוכיות, כגון מורים/ות, יועצים/ות ועוד, הביאה לעלייה בדיווחים על פגיעות מיניות בבית וכך יותר פניות למרכזי עלם. חשוב לציין שהפגיעות מתרחשות בכל רחבי הארץ ובכל המגזרים.

ירידה בגיל הפונים

לאור העיסוק הציבורי והתקשורתי הגובר בפגיעות מיניות, המודעות לנושא גדלה מאוד בשנים האחרונות והדבר הביא לעלייה בדיווחים על פגיעות גם בגילאים מוקדמים יותר, כגון ילדי גן וגילאי יסודי. לעיתים אנו מסייעים בהכוונה של הצוות לפעול בתוך המסגרת ובמקרים רבים במענה טיפולי ממוקד לילדים אשר מופנים לטיפול.

פגיעות מיניות ברשת

כחלק מעליה שאנו מזהים של בריונות בכלל ברשת, אנו נחשפנו ב- 2022 ליותר מקרים של פגיעות מיניות שמתקיימות ברשת כגון הפצת תמונות וחשיפה עצמית ברשת, לעיתים עד כדי סחיטות ואיומים סביב תמונות חושפניות או שידול לבצע אקטים מיניים. הנערים והנערות שמופנים אלינו לטיפול מגיעים הן בשל היותם נפגעים והן בשל היותם פוגעים.

*מסך הילדים ובני הנוער בתחום פגיעות מיניות.

ציוני דרך והישגים מרכזיים בשנת 2022

פתיחת המרכז בבני ברק, עם שלוחות במודיעין עילית ואלעד

לראשונה נכנסו המרכזים לטיפול בפגיעות מיניות לערים חרדיות, צעד משמעותי שדרש גיוס עובדים ועובדות מהחברה החרדית והדתית ואימוץ שיטות עבודה מותאמות. מאז פתיחתו, המרכז פועל בהצלחה עם 60 מטופלים ומטופלות.

הכשרה מקצועית חדשה והוליסטית למטפלים/ות

לראשונה בארץ התקיים קורס טיפולי שבמהלכו לימדנו עבודה טיפולית הן עם ילדים ונוער שנפגעו והן עם ילדים ונוער שפגעו, מתוך תפיסה טיפולית שמאמינה שהמטפל חייב להחזיק בידע של שני צדי המתרס על מנת לדעת לגשת לעבודה הטיפולית עם פרספקטיבה רחבה יותר. המחזור הראשון נפתח בסוף 2022 והקנה תיאוריות וכלים יישומיים לעבודה על פני כל רצף הפגיעות המיניות בילדים ונוער. הקורס המוצלח הכשיר 34 מטפלים שהופנו ממרכזי טיפול ברחבי הארץ, קציני מבחן, מטפלים פרטניים וכמובן אנשי טיפול מתוך העמותה.

הכשרה מקצועית לתעודת DBT

השנה, לראשונה, כל צוותי פגיעות מיניות בעלם הוכשרו בלימודי תעודה לטיפול התנהגותי באוכלוסיה בקצה הרצף.

תחום דיגיטל וטכנולוגיה עוסק בזיהוי מצוקות המאפיינות את מציאות חייהם של בני הנוער, הצעירים והצעירות במרחב הוירטואלי, מתן מענה טיפולי ברשת על ידי אנשי מקצוע ופיתוח דרכי פעולה חדשניות במרחבים ללא מסגרות פורמליות.

השימוש באינטרנט והרשתות החברתיות הפך בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מהחיים, בעיקר אצל ילדים ובני הנוער שגדלו ממש לתוך זה ומבלים שעות רבות מהיום ברשת. בהתאם לכך, גוברת החשיבות לפגוש את בני הנוער במרחבים הדיגיטלים, להציע מענים מותאמים ולהרחיב את הסיוע עבורם. תחום הדיגיטל וטכנולוגיה בעמותת עלם מהווה גורם משמעותי במרחב בלתי פורמלי ברשת לנוער, צעירות וצעירים בסיכון, וזאת באמצעות שני ערוצי תקשורת:

  1. מערך איתור בני נוער ברשת, יצירת קשר והתערבות קצרת מועד.
  2. מערך התערבות לבני נוער הכולל סיוע, תמיכה, תיווך והתערבות סביב סוגיות רגשיות ומצבי משבר. המענים מאוישים על-ידי מתנדבים/ות אנשי מקצוע, שעוברים הכשרה מקצועית נרחבת וייעודית לתמיכה במענה הרגשי ברשת. מרחבי ההתערבות הם:
  • מענה בווטסאפ, אישי אנונימי: 054-942-4062 ובערבית
  • צא'ט אישי אנונימי: yelem.org.il ובערבית: yelem.org.il/ar/arabic
  • טיקטוק: www.tiktok.com/@elem.digital
    ובערבית: www.tiktokq@elem.digital/arabic
  • אינסטגרם: instagram.com/elem.digital ובערבית: Instagram.com/elem.digital.arabic
  • קהילות: "גחליליות" – קבוצה סגורה בפייסבוק לנערות בלבד. דיסקורד – קבוצות לפי גילאים.
  • מייל: support@yelem.org.il
  • מרכז טו"ב – מרכז טיפולי להתערבות בעקבות משבר. מיזם משותף עם מוקד 105 וביטוח לאומי.

כמו כן, תחום הטכנולוגיה אחראי על פיתוח פלטפורמות ומתדולוגיות עבודה חדשניות שיהוו כלי עבודה משמעותיים במסגרת המענים לנוער במרחב הרשתי.

סוגיות מרכזיות שעלו בקרב בני הנוער וצעירים במרחב הרשתי בשנת 2022*:

בדידות, דכאון וחרדה

רבות מהאינטראקציות ברשת השנה נסבו סביב מצוקות נפשיות. אנו חוזרים ושומעים מבני הנוער על חווית בדידות קשה, על חוסר הנראות על ידי הסובבים אותם ועל קשיים ליצור קשרים חברתיים. לכאורה, בני הנוער מתפקדים, הולכים לבית הספר ופעילים חברתית, אבל התחושה הפנימית הכואבת של רבים מהם היא של בדידות המהווה תוצר של דיכאונות, חרדות, מחשבות אובדניות ועוד.

יחסים עם ההורים

נערים ונערות דיווחו על קשיים ומורכבויות ביחסים עם ההורים. זהו נושא השזור כמעט בכל האינטרקציות שלנו עם בני הנוער ברשת.

*מסך בני הנוער והצעירים בעלם דיגיטל.

ציוני דרך והישגים מרכזיים בשנת 2022

מיזם משותף עם המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת 105

במסגרת מיזם משותף עם המטה הלאומי וקרנות הביטוח הלאומי, הוקם מרכז להתערבות מקוונת של שישה מפגשי טיפול אחרי משבר. המרכז הינו ראשון מסוגו ונותן מענה לנוער שנפגע ברשת וטופל במוקד 105. המיזם פועל עפ"י מודל התערבות ייחודי קצר מועד שפותח בהתאמה לצרכים ולסוגיות שמגיעות למוקד 105.

טיקטוק

רשת הטיקטוק, שצברה תאוצה גדולה בשנים האחרונות, מהווה עבור בני נוער רבים מעין יומן אישי עם תכנים המתעדים את היום-יום שלהם, הכוללים מחשבות, פחדים, התמודדויות ועוד. כחלק מההתמקדות המקצועית של עלם דיגיטל במרחבים חדשים בהם נמצאים בני הנוער, צוות מקצועי מתחקה אחר עקבות דיגיטלים של בני נוער בטיקטוק, מאתר, מיישג, מתערב ומפנה בהתאם לצורך.

החברה הערבית

מתוך הכרה בשוני התרבותי של הנוער בחברה הערבית ולאור הצורך של הנוער למענה מותאם שפה ותרבות במרחב הרשתי, הוקם צוות ייעודי המתערב ומאתר ברשת באמצעות צ'אט אישי, ווטסאפ וטיקטוק.

קהילות

אחת המטרות של תחום הדיגיטל הינה להתמקם כ"מבוגר אחראי" ברשת במרחבים בהם נמצאים בני הנוער. דיסקורד הינו יישום ואתר אינטרנט שיועד בתחילתו למשחקי רשת ותפס תאוצה בקרב בני נוער הנמצאים בו תדיר. לאחרונה, הוקם שרת של עלם דיגיטל אשר יהווה פלטפורמה לניהול קהילות ייעודיות לפי הצרכים.

תחום ליווי לחיים עצמאיים מעניק כלים ומיומנויות להשתלבות ולניהול חיים עצמאיים עבור בני נוער, צעירים וצעירות נטולי עורף ו/או תמיכה משפחתית, חברתית וטיפולית, השורדים בעולם כשהם נטולי משאבים.

הליווי האישי לחיים עצמאיים מתקיים במגוון התנסויות במצבי חיים שונים, כולל תעסוקה, כישורי חיים עצמאיים, מיצוי זכויות, חברה, בריאות, שירות צבאי/לאומי, לימודים ועוד. התחום מורכב ממספר תכניות:

  • תכנית "צעירות אמהות", המספקת רצף של מענים ושירותים לצעירות אמהות במצבי סיכון (בגילאי 18-26), תוך הבנה כי בהצטלבות שבין להיות צעירה בסיכון ללהיות אמא צעירה עם רקע סיכוני, הן נופלת בין הכסאות. עלם מאתרת את האמהות ומלווה אותן בגיבוש תהליכים לחיים עצמאיים, כולל תעסוקה, השכלה וחיבור לשירותים השונים בסביבתן. התכנית מלווה 120 צעירות אמהות בסיכון. מאז הקמת "צעירות אמהות", עלם פיתחה מומחיות בנושא ופועלת לשינוי מדיניות בנושא, עם יצירת הקואליציה – הבין מגזרית לקידום מענים למען צעירות אמהות בסיכון ולקיחת חלק בדיוני ועדות ושולחנות עגולים.
  • תכנית "שותפים לדרך" בשיתוף עם בנק הפועלים והמגזר העסקי, לקידום תעסוקתי ומנטורינג לחיים עצמאיים עבור בני נוער בסיכון. הנערים והנערות מלווים באופן אישי במסעם לחיים בוגרים ועצמאיים באמצעות מפגשים שבועיים אישיים עם עובדי חברה עסקית (כל עובד מלווה נער), אשר מעניקים להם חוויה של אמון, יציבות וביטחון עצמי. מבין החברות בתכנית: בזק, סרגון, אדמה ועוד. ב-2022 התכנית ליוותה כ-50 בני נוער.
  • תכנית "מחסות לעצמאות", בשיתוף עם משרד הרווחה, לליווי אישי ארוך טווח של בוגרי מעונות רשות חסות הנוער, הנאלצים להתמודד עם האתגרים שמזמנת להם היציאה לחיים עצמאיים. הליווי ההוליסטי נוגע בכל תחומי החיים: תעסוקה, השכלה, דיור, התנהלות כלכלית, מיצוי זכויות, בריאות ועוד. ב-2022 התכנית ליוותה מעל ל-500 צעירים וצעירות.
  • תכנית "המעטפת": עלם מעניקה מעטפת מקצועית לגופים שמפעילים ומרכזים צעירים וצעירות במצבי סיכון, אשר בחרו להתנדב בשירות האזרחי לאומי – עמותת שלומית והאגודה להתנדבות.
  • מיזם "עלם פיננסי", בשיתוף עם בנק הפועלים: ליווי בני נוער, צעירים וצעירות בסיכון להתנהלות כלכלית ופיננסית נכונה ומיטבית.
  • תכנית "קהילות אקטיביסטיות" לצעירות בוגרות עלם או בעלות פרופיל דומה, הפועלות להשפיע על על החברה דרך רכישת כלים ומיומנויות לעשייה אקטיביסטית, כך שממקום של מקבלות שירות הצעירות עוברות למקום של מובילות, שותפות לתהליכים ומחוללות שינוי בחייהן ובחיי הסביבה שלהן.

הנושאים המרכזיים עימם התמודדו בני הנוער, הצעירים והצעירות
בתחום ליווי לחיים עצמאיים ב-2022*:

בדידות

המסע לחיים עצמאיים בקרב צעירים בסיכון כולל בתוכו בדידות רבה. נושא הבדידות היה מרכזי במהלך הליווים האישיים של הצעירים, הצעירות והאמהות הצעירות, כשרבים מהם שיתפו כי הםממעטים לצאת מהבית וסובלים מדכאונות, חרדות, קשיי תקשורת וקשיים חברתיים.

נפילה בין הכסאות

צעירים וצעירות רבים מוצאים עצמם נופלים "בין הכסאות", כלומר במרווחים בין המענים השונים הניתנים למצוקותיהם, מה שמונע מהם למצות את זכויותיהם השונות שהם זכאים להן מתוקף מעמדם כנוער/צעירים המתמודדים עם מצבי סיכון. הנושא חזר ועלה פעמים רבות והפך להתמודדות יומיומית.

אלימות בבית

רבים מהצעירים והצעירות שורדים לבדם בעולם, ואלו שמגיעים עם עורף משפחתי מביאים איתם במקרים רבים רקע מורכב. כך למשל, בקרב הצעירות האמהות, 40% שיתפו כי חוו אלימות בבית שבו הן גדלו, ו-38% נמצאות בזוגיות אלימה כיום.

*מסך בני הנוער והצעירים בתחום ליווי לחיים עצמאיים.

ציוני דרך והישגים מרכזיים בשנת 2022

התרחבות מהותית של תכנית "צעירות אמהות"

השנה הכפלנו את מספר המוקדים והרכזות בתכנית "צעירות אמהות", מה שהביא לעליה במספר הצעירות המלוות באופן אישי ומותאם, כל אחת על פי צרכיה. אחרי שנתיים של פעילות, תכנית "צעירות אמהות" הפכה לתכנית מוכרת וצעירות אמהות מופנות אליה.

שותפויות עסקיות מוצלחות בתחום תעסוקה

2022 היתה שנה של פריחה בתכנית "שותפים לדרך", המלווה נערים ונערות לעולם התעסוקה על ידי חברות עסקיות, הן בפתיחת מוקד חדש בחברת סרגון והן בהצלחות של שותפויות קיימות מזה שנים, עם החברות אדמה ובזק.

ליווי צעירות אמהות על ידי שותפים
במגזר העסקי

השנה העמקנו את השותפויות המוצלחות עם חברות עסקיות המלוות צעירות אמהות לחיים עצמאיים ומשקיעות בהכשרתן, בהעסקתן ובליווי הרואה את צרכיהן וצרכי ילדיהן. החברות הן: בנק הפועלים, HP אינדיגו, נובה וחברות נוספות.

הצלחת מיזם newish

המיזם התעסוקתי neWish, בהפעלת צעירות מפרויקט "עלמה" בעלם, המשיך לשנה נוספת של פעילות מוצלחת. neWish היא חנות אונליין לבגדי יד שנייה לתינוקות, והפעלתה בעלמה מאפשרת לצעירות להתפתח, להתפרנס ולהיות מועצמות כנשים עובדות ועצמאיות.

תחום החברה הערבית מספק מענים לבני נוער בסיכון בחברה הערבית, ומלווה מענים הנותנים שירות בחברה הערבית בתוך עלם.

התחום כולל:

  1. ניידות רחוב ב-6 יישובים ערבים: אכסאל, נצרת, כפר כנא, דיר אל אסד, טורעאן וניידת בהקמה במזרח ירושלים.
  2. שני מרכזי "נור" המיועדים לנערות וצעירות ערביות (גילאי 17-26) המתמודדות עם מצבי מצוקה חברתית, כלכלית, משפחתית וסובלות ממיעוט הזדמנויות. המרכזים פועלים בשיתוף עם משרד הרווחה, קרן רש"י, קרן בידר, קרנות ביטוח לאומי ועמותת עלם ומופעלים בשעות היום, ברמלה ובמג'ד אל כרום.
  3. מיזם מעורבות חברתית לצעירים וצעירות בחברה הערבית בשיתוף קרנות ביטוח לאומי "מידאד" במג'ד אל כרום.
  4. פרויקטים נוספים של עלם המיועדים לחברה הערבית: מרכז נוער בעכו, מרכז לטיפול בפוגעים ונפגעים מינית בשפרעם, מרכזים לצעירים וצעירות בקצה רצף הסיכון בחיפה, ירושלים ותל אביב, ומענים ברשת בערבית.

הנושאים המרכזיים עימם התמודדו בני הנוער והצעירים בתחום בשנת 2022*:

אלימות בבית

האלימות בקרב הנוער בחברה הערבית, כנגזרת של החברה הערבית כולה, היא הסוגייה הנפוצה והחריפה ביותר. נתקלנו השנה במספר רב של דיווחים מקרב נערי הניידות בחברה הערבית, מקרים קשים של אלימות, ונדליזם ושוטטות. אופי ועומק האלימות שונה וייחודי בכל יישוב וכפר ועל כן ההתמודדות עם הנושא ייחודית בכל אחת מזירות הפעילות.

שימוש בסמים ואלכוהול

כחלק ממעגל האלימות והעבריינות, הדיווחים על שימוש בסמים ואלכוהול בקרב נערי הניידות בחברה הערבית הוא בשיעור גבוה. השימוש בגז הקצפות בולט במיוחד.

*מסך בני הנוער והצעירים בתחום החברה הערבית.

"מרכז נור היה ונשאר המקום שפתח לי דלתות של תקווה לחיים ונתן לי את האמונה והביטחון להיות מה שאני, איך שאני אוהבת ורוצה".

ציוני דרך והישגים מרכזיים בשנת 2022

התמקצעות והעמקת עבודת הרחוב בחברה הערבית תוך ביסוס הקשר עם הרשויות המקומיות ומשרד הרווחה

השנה הרחבנו והגברנו את עבודת הרחוב בחברה הערבית, עם ניידות ב-6 ערים ערביות וכפרים, בשיתוף עם משרד הרווחה, שהיה גורם ושותף מרכזי מול הרשויות ובהקמה של עבודת הרחוב בחברה הערבית. הימצאות עלם לראשונה ברחוב הערבי היא צעד חשוב בהכרת הזירות המרכזיות בהן נמצא הנוער הערבי, הבנת ומיפוי הצרכים השונים ובניית תכניות ומענים המותאמים לצרכים הייחודיים בחברה הערבית. כך למשל, במהלך השנה נבנו תכניות עבודה ייחודיות לכל אחת מהניידות, בשיתוף עם הרשויות המקומיות והרווחה, במטרה לייצר את המענים המותאמים ביותר להתמודדות עם האלימות המקומית, על כל רבדיה. כמו כן, קיימנו הסברות רבות בבתי ספר מקומיים ובשיתוף עם הרשויות, במטרה לחשוף את הנערים לעבודת עלם ולהציף תופעות מסוכנות כגון השימוש בגז קצפות.

תערוכת אומנות נשית שהציגו צעירות "נור" רמלה

התערוכה, שהוצגה בשנת 2023, היוותה את סיומו של תהליך שהתקיים לאורך 2022, ואיפשרה הצצה לסיפורן האישי של הצעירות פורצות הדרך.

הקמת מכינה לתעסוקה לבוגרי חסות הנוער בחברה הערבית

השנה הקמנו והפעלנו בהצלחה מכינה בשפרעם ל-35 נערים ונערות, בשיתוף עם בנק הפועלים וחברת אמדוקס. במהלך המכינה, הנערים קיבלו כלים ומיומנויות להכרה לתעסוקה, למדו עברית, עברו השתלמות בדיגיטל ועוד.

מתן מקום לרגישות חברתית ולאומית

מאז מבצע "שומר חומות" במאי 2021, שעורר גילויי אלימות על רקע לאומני במוקדים רבים של החברה הערבית ברחבי הארץ, הנושא מקבל בקרב צוותי עלם בחברה הערבית התייחסות נרחבת, רגישה ונגישה, הן בשגרה והן בתקופות פחות יציבות.

שנת 2022 היתה שנה של שינוי בעלם, עם הפנים קדימה – תוך מימוש החזון והשליחות של עלם: לסייע ולייצר שינוי אצל בני הנוער בסיכון.

תקופת הקורונה השאירה חותם בכל המשק והכלכלה. בדומה לארגונים אחרים במגזר העסקי, הנאבקים במציאות כלכלית מאתגרת, כך גם במגזר החברתי, ובתוך כך גם עלם. במקביל, עקב העלייה במדדי מצוקות הנוער, תוצר של פוסט-קורונה, המשכנו לסייע היכן שצריך ולא לפגוע באוכלוסייה שהיא מרכז פעילות העמותה.

לאחר תהליך אסטרטגי, ומתוך תחושת אחריות להמשך קיום תפקידה החברתי של עלם במתן מענים ייחודיים למצוקות בני נוער, צעירים וצעירות בסיכון, נדרשנו לעדכן ולמקד את העמותה, עם התאמות תקציביות נדרשות ותכנון מבנה ארגוני חדש, מהלך שיביא את עלם להעמקה.

המבנה הארגוני החדש כולל ארבעה תחומי ליבה מקצועיים:

מרכז את הפעילות בכל הפרויקטים המטפלים כיום באוכלוסיות מכוונות טראומה. תחום זה כולל את התוכניות שהיו תחת תחום קצה ותחת תחום פגיעות מיניות.

מרכז את הפרויקטים ממרכזי הנוער, הניידות ועבודת הרחוב, ותחום ליווי לחיים עצמאיים. התחום נותן דגש על מענה הוליסטי לצרכי אוכלוסיית היעד ועבודה צמודה עם הרשויות המקומיות.

מרכז את המענים לאיתור והתערבות עם צעירים/ות ובני/ות נוער בעולם הווירטואלי, משמש גם כגוף ידע מקצועי לקידום המענים ונוכחות עלם במרחב הווירטואלי בכל הפרויקטים של העמותה.

נותן מענה של הדרכה, פיתוח ושימור ידע ארגוני, תמיכה מקצועית והנחלת הידע והפרקטיקות המקצועיות הייחודיות לעלם בכל הפרויקטים והמרכזים בצורה רוחבית.

על מנת לתת תמיכה לשטח, הכנסנו השנה פונקציות תפעוליות נוספות, המלוות ומעניקות שירותים לפרויקטים בשטח, כגון תפעול ארגוני, מכרזים ועבודה מול המגזר הציבורי, ריכוז תפעול ואדמיניסטרציה תחומי, ייעוץ משפטי ועוד.

העיבוי בתשתיות הארגון וההתייעלות התרחשו יד ביד עם התפתחות טכנולוגית, אל עבר החדשנות והקידמה. עלם אינה חברה עסקית ופעילותה נוסבת לא סביב מוצר אלא סביב בני הנוער, אך באותה נשימה, עלם צועדת קדימה ביחד עם שאר העולם. עם הפנים קדימה.

כך למשל, ב-2022 נכנסנו לראשונה לזירת הטיקטוק ותחום הקהילות והמשחקים, במטרה להתחקות אחר העקבות הדיגיטליים בזירות בהן הנערים והנערות מסתובבים, לאתר אותם, לפנות אליהם ולסייע להם. בנוסף, העמקנו את עבודת הרשת בכל תחומי הפעילות הפיזיים שלנו – ברחוב ובקהילה, במטרה להגיע למעגלים נוספים של בני נוער ולסייע להם ברשתות החברתיות.

בנוסף לשינויים המבניים והתשתיתיים, השנה האחרונה הביאה עימה שינויים פרסונליים משמעותיים.

ביולי 2022, שמחנו לקדם את פני המנכ"לית החדשה של העמותה, טלי ארז.

טלי, שהצטרפה לעלם לפני 9 שנים, היתה לפני כן מנהלת מחלקת גיוס ופיתוח משאבים בעלם, שם כיהנה כחברה

בהנהלת העמותה והיתה אחראית על גיוס תקציב ההכנסות של הארגון. קודם לכן, שימשה מנהלת פרויקטים במחלקת גיוס משאבים, שם ניהלה קמפיינים רחבי היקף כמו אירוע ההתרמה השנתי, יום ההתרמה, מרוץ עלם ועוד. בתפקידיה הקודמים טלי כיהנה כמנהלת הפרסום והשיווק בויצ"ו סן פרנסיסקו והמפרץ בארה"ב, ובתפקידי ניהול בחברות פלאפון ופרטנר.

בנוסף, באוגוסט 2022, שמחנו לקבל לשורותינו את דני לויט, סמנכ"ל עלם.
דני הגיע עם נסיון רב אותו צבר בעבודתו במגוון תפקידי שטח ומטה בתנועת הצופים במשך כ-15 שנה, בעיקר בתפקידו האחרון כסמנכ"ל פעילות וחינוך של התנועה, וכן בשנים האחרונות הוא הוביל מספר פרויקטים חברתיים וחינוכיים נוספים למען בני הנוער בישראל. בנוסף, לדני ולאשתו לירון בית אומנה ל-12 ילדים ובני נוער בסיכון מטעם עמותת "אור שלום" (זאת בנוסף לארבעת ילדיהם הביולוגיים). בעברו, דני התנדב במשך 4 שנים בניידת בת ים של עלם, חוויה אותה הוא מתאר כמעצבת ומשמעותית.

עלם ממשיכה עם הפנים קדימה, כעמותה יציבה ומובילה, שבה:

52 פרויקטים
בפריסה
ארצית

260 עובדים
ו-1,100
מתנדבים

תשתיות
מעובות מבחינה
טכנולוגית
ותפעולית

וכך כתבה המנכ"לית טלי ארז לעובדי ועובדות העמותה, בעיצומה של תקופת השינויים:

"אין ספק ששנת 2022 הייתה שנה מאתגרת ומורכבת. מהיום הראשון לכניסתי לתפקיד השתדלתי להתנהל בשקיפות המרבית, בשיח פתוח ובגובה העיניים. אני מאמינה שהאנשים בעלם עושים את הארגון למה שהוא והם המרכיב החשוב ביותר להצלחתו. אני מאמינה שהיום יותר מתמיד יש לנו את הכלים, הצוותים, העובדים/ות וההנהלה הנכונה להוביל את העמותה בהתאם למצפן הארגוני עליו מבוססת פעילות העמותה".

ממשיכים, עם הפנים קדימה!

מוסדות העמותה

חברי הוועד המנהל
שלמה ינאי- יו"ר
אן ביאלקין – יו"ר עלם ארה"ב
לינור רובן – נשיאת עלם ארה"ב
פרופ' אמנון לזר
דליה נרקיס
טליה זאבי
פרופ' מרים גולן
נדב גרינשפון
עופר עזוז
מנחם שלגי
רחל שרביט
יצחק שיינפלד
דנה פורטר

חברי וועדת הביקורת

עו"ד יוסף שטח – יו"ר
רו"ח תומר כהן
מוסמך לביקורת פנימית – הראל כהן
רו"ח דינה גליק
עו"ד קרן תורג'מן סגל

מבקרת הפנים

רו"ח דניאלה מנור

חברי וועדת כספים

עופר עזוז – יו"ר
נדב גרינשפון
יעקב חיימוביץ

חברי הוועדה המקצועית

רחל שרביט – יו"ר
פרופ' מרים גולן
נחום מיכאלי
פרופ' אמנון לזר
ד"ר אהרן יורק
ד"ר גילה אמיתי
פרופ' נתי רונאל
פרופ' ריקי סוויה
פרופ' שלמה רומי
זוהר חמו
לינור רובן

חברי וועדת הערכה ומחקר

פרופ' ריקי סוויה- יו"ר
ד"ר אהרן יורק
ד"ר גילה אמיתי

חברי וועדת התנדבות

ליאורה ארנון- יו"ר
ד"ר אהרן יורק
סיגל פרידמן
ד"ר גלית ינאי ונטורה
מיטל שמר
איציק מויאל
מירי כצמן
מירב שגיא יהודיין
שמעון פניאן

חברי וועדת משילות

שלמה ינאי- יו"ר
פרופ' אמנון לזר
דליה נרקיס

חברי וועדת אתיקה

נחום מיכאלי
רחל שרביט
ועדת מלגות
מנחם שלגי
טליה זאבי 

כעמותה העובדת מזה 40 שנה עם בני נוער, צעירות וצעירים במצבי סיכון ומצוקה, עלם היא גוף ידע מקצועי, חלוצי ומוביל. המפגש הבלתי אמצעי עם מגוון רחב של בני נוער על רצף הסיכון, ברחובות, במרכזים השונים, ברשתות החברתיות, במערכת החינוך ובסביבות הטיפוליות, מאפשר לצוות המקצועי לבסס היכרות מעמיקה עם אוכלוסיית היעד, לזהות תופעות ומגמות ולפתח שיטות עבודה חדשניות ויצירתיות.

תחום הדרכה ופיתוח ידע כולל שלוש מחלקות מרכזיות:

מחלקת הדרכה מקצועית
מעניקה ליווי, הכוונה ומרחב להתפתחות מקצועית עבור העובדים והעובדות ומובילה לשיפור מיומנויותיהם בסיוע לאוכלוסיית היעד, תוך התמודדות עם המורכבות של עבודתם. המחלקה מורכבת מנשות מקצוע מנוסות מדיסיפלינות שונות האמונות על הדרכת כלל הפרויקטים בעמותה, מתן תמיכה בתהליכי ההתפתחות והלמידה בשטח והרחבת הפרקטיקות ודרכי העבודה עם בני הנוער, הצעירים והצעירות.

מחלקת ניהול ידע ארגוני
אמונה על פיתוח הידע המקצועי בעמותה, הכשרת עובדים ועובדות, איתור והמשגת הידע והנגשתו לכלל עובדי הארגון. זאת באמצעות קידום תרבות ארגונית תומכת, פיתוח כלים ומנגנונים והטמעתם בתהליכי העבודה היומיומיים של העובדים. המחלקה כוללת גם 'מומחי תוכן' אשר אמונים על פיתוח הידע והנחלת הפרקטיקות בנושאים נבחרים שתחת אחריותם ועל הנגשתו ויישמו באופן רוחבי בתוך העמותה ומחוצה לה, כדוגמת ליווי לחיים עצמאיים או חסרי בית וזנות.

מחלקת הכשרות חוץ
עמותת עלם חרטה על דגלה להעביר את הידע שברשותה לארגונים חיצוניים ולציבור הכללי ולפעול לשינוי מדיניות. בהתאם לכך, אנו מציעים מגוון רחב של הרצאות, סדנאות והסברות לקהל משתנה, בין אם לארגונים שונים, הורים, מערכת החינוך וכיו"ב, ובנושאים מגוונים. ההרצאות מועברות על ידי מיטב המרצים, עובדי עלם בהווה ובעבר אשר מביאים את ניסיונם העשיר ואת הידע הרב שצברו במסגרת עבודתם. אנו מעבירים הכשרות גם לצוותים מקצועיים, כדוגמת תוכנית מעטפת (בשיתוף עמותת שלומית והאגודה להתנדבות) להכשרת רכזות המלוות צעירים וצעירות בשרות לאומי, קורסים להכשרת מטפלים בפגיעות מיניות (בשיתוף משרד הרווחה) ועוד.

לפרטים נוספים והזמנת הרצאות, ניתן לפנות ל: 054-9773701 או כנסו לאתר עלם.

בשנת 2022 עלם המשיכה לפעול למען חברה טובה יותר – למען שינוי חברתי באמצעות שינוי מדיניות וחקיקה. מבין היוזמות השונות השנה:

ביסוס התשתיות לתכנית "דיור תחילה"
מזה שנים, תכנית "דיור תחילה" מעודדת ברחבי העולם מתן מענה מגורים קבוע לחסרי בית, מתוך תפיסה שעם שאר המצוקות שלהם ניתן יהיה להתחיל להתמודד כל עוד יש קורת גג קבועה. השנה, עלם נכנסה כשותפה בתכנית ראשונית וחדשנית לדיור תחילה לאוכלוסיה בזנות. שיתוף הפעולה, שעדיין בשלבים ראשונים, מתקיים בשיתוף עם משרדי ממשלה, רשויות, קרנות פילנתרופיות וחברות עסקיות.

שינוי המודלים במרחבי ה-24/7
שיתוף הפעולה החשוב ורב השנים עם משרד הרווחה והרשויות המקומיות הביא לביסוס הרחבת המודל של מרכזי עלם לאוכלוסיות בקצה רצף הסיכון, כך שהמרכזים עבור אוכלוסיה זו יפעלו 24/7. זאת לאור ההבנה המשותפת שצרכי אוכלוסיית הקצה הם ייחודיים, והמענים עבורם הם כאלו הדורשים את מתן המענה הנרחב והמעמיק ביותר.

הרחבת התכנית לליווי צעירות אמהות
המיזם לליווי צעירות אמהות בסיכון של עלם הולך ומתבסס. עם השנים, אנו מבינים את הצורך הרב בשינוי מדיניות עבור אוכלוסיה זו, ומקדמים את התכנית באופן עצמאי. התכנית הולכת ומתרחבת ומסתמנת כפתרון המרכזי והמקצועי ביותר עבור אוכלוסיה זו.

עיבוי והרחבת המענים בדיגיטל
שינוי חברתי הוא תוצר של כורח המציאות. עם השנים, ברור לנו בעלם כי קיים צורך נרחב להתאים את המענים הניתנים בעלם לזירה הדיגיטלית, ההולכת ותופסת יותר ויותר מקום בעולמנו, כי שם מבלה הנוער את רוב זמנו. השנה נכנסנו עם מענים ברשת לזירות דיגיטליות נוספות (הטיקטוק והדיסקורד) ואנו פועלים במיזם ממשלתי משותף להגנה על ילדים ברשת. אנו צופים ומתכננים את המשך ההתבססות בזירה הדיגיטלית בשנים הקרובות.

עלם בכנסת וברשויות
כבכל שנה, פעלנו ב-2022 לחקיקה ושינוי מדיניות באמצעות שילוב עובדים, עובדות, צעירים וצעירות מהעמותה בוועדות הכנסת, שולחנות עגולים ודיונים ברשויות במגוון נושאים הנוגעים לזנות, מעמד האישה, חסרי בית, שירותי הטיפול ועוד.

די לאלימות!
גם השנה, עלם רתמה מאות עובדים/ות, מתנדבים/ות, בני נוער, צעירים וצעירות למאבקים ארציים לאורך כל השנה, סביב עולמות הפגיעות המיניות והאלימות כנגד נשים, נושאים שחוזרים ועולים בתודעה ובדיון הציבוריים לעיתים קרובות מאוד.

נמשיך להחזיק את התקווה למען שינוי חברתי! למען עתיד טוב יותר לחברה שלנו ולילדנו.

ההתנדבות למען בני הנוער במצבי סיכון היא לב ליבה של העשייה המקצועית בעמותת עלם.

כל התוכניות והמענים בעלם בנויים על סמך התפיסה ההתנדבותית, הרואה במתנדבים את הכוח היוצר, המפעיל והמניע של כל פרויקט.
תחום ההתנדבות בעלם מטפל בגיוס, פיתוח, הכשרה וליווי המתנדבים והמתנדבות בעמותה. רוב המתנדבים בעלם פועלים אחת לשבוע באופן קבוע ונשארים למשך שנים רבות באותו פרויקט, והופכים לחלק בלתי נפרד מהצוות המסייע לבני הנוער והצעירים.

 

בנוסף לכך, בשנה האחרונה קיימה עלם פעילות התנדבותית ענפה בשיתוף עשרות חברות ועסקים, כגון: בנק הפועלים, אמדוקס, נובה, אלקטרה מוצרי צריכה, מיקרוסופט, סרגון, יוניליוור, בזק, אדמה, אקסוניוס, אינדיגו HP, פינסטרה, ישראכרט, פייבר, סאפ וחברות נוספות. שיתוף הפעולה בהתנדבות כלל תכניות לקידום תעסוקתי, ליווי אישי, תרומת ציוד, מתן מרחבים לכנסים ועוד. בנוסף, התקיימו שיתופי פעולה בארגון ימי שיא מרוכזים, כגון "יום מעשים טובים" וכדומה.
לאורך השנה, תחומי הפעילות השונים בעלם קיימו ערבי וימי עיון להוקרה ולהעצמת מתנדבים ומתנדבות, שתרמו למקצועיות והגבירו את תחושת השייכות והכרת התודה של הארגון למתנדבים/ות.

תודה למתנדבים ולמתנדבות שלנו, על הנתינה, ההירתמות והמסירות!
והנה כמה מהמתנדבים והמתנדבות שלנו:

מיכל עובדיה | מתנדבת בניידת פתח תקווה

כל התוכניות והמענים בעלם בנויים על סמך התפיסה ההתנדבותית, הרואה במתנדבים את הכוח היוצר, המפעיל והמניע של כל פרויקט.

תחום ההתנדבות בעלם מטפל בגיוס, פיתוח, הכשרה וליווי המתנדבים והמתנדבות בעמותה.

רוב המתנדבים בעלם פועלים אחת לשבוע באופן קבוע ונשארים למשך שנים רבות באותו פרויקט, והופכים לחלק בלתי נפרד מהצוות המסייע לבני הנוער והצעירים.

שמעון פניאן | מתנדב בהפוך אשדוד

"אני רוצה להיות נוכח עבור כל נערה ונערה שזקוקים להכלה, הקשבה וקבלה ללא שיפוטיות. נוכחות של מבוגר משמעותי בחייהם היא חיונית ולא אגזים אם אומר אפילו מצילת חיים".

שמעון פניאן, בן 59, מתנדב בעלם כבר 8 שנים, תחילה בניידת אשדוד ובשש השנים האחרונות בהפוך אשדוד. הוא מגיע למרכז הנוער עם כלבתו למשמרת קבועה פעם בשבוע, ורואה חשיבות גדולה בעשייה למען הנוער.

מיכל עובדיה | מתנדבת בניידת פתח תקווה

כל התוכניות והמענים בעלם בנויים על סמך התפיסה ההתנדבותית, הרואה במתנדבים את הכוח היוצר, המפעיל והמניע של כל פרויקט.

תחום ההתנדבות בעלם מטפל בגיוס, פיתוח, הכשרה וליווי המתנדבים והמתנדבות בעמותה.

רוב המתנדבים בעלם פועלים אחת לשבוע באופן קבוע ונשארים למשך שנים רבות באותו פרויקט, והופכים לחלק בלתי נפרד מהצוות המסייע לבני הנוער והצעירים.

שמעון פניאן | מתנדב בהפוך אשדוד

"אני רוצה להיות נוכח עבור כל נערה ונערה שזקוקים להכלה, הקשבה וקבלה ללא שיפוטיות. נוכחות של מבוגר משמעותי בחייהם היא חיונית ולא אגזים אם אומר אפילו מצילת חיים".

שמעון פניאן, בן 59, מתנדב בעלם כבר 8 שנים, תחילה בניידת אשדוד ובשש השנים האחרונות בהפוך אשדוד. הוא מגיע למרכז הנוער עם כלבתו למשמרת קבועה פעם בשבוע, ורואה חשיבות גדולה בעשייה למען הנוער.

פסח אייסמן | מתנדב בהפוך צפת

"כבר עשור שהנערים והנערות בהפוך ממלאים את ליבי בכל יום מחדש. השיחות העמוקות והמקום שהם תופסים בחיי מאוד משמעותיים עבורי. זה גורם להזדהות ופתיחות אמיתית ביני לבינם".

פסח אייסמן, בן 81, מתנדב כבר יותר מ-10 שנים בהפוך צפת. הוא רופא בעברו, ולאחר שפרש החליט להתנדב עם נוער בסיכון. היום הוא מהווה חלק ממשפחת הפוך צפת.

מתנדבות ב – "מישהו לרוץ איתו"

פזית רז | יעל שכטר | לילי דוידוביץ' |
נטע בנימין | חנה ברזג
פזית רז, יעל שכטר ולילי דוידוביץ', חגגו כל אחת ב-2022 עשר שנות התנדבות ב"מישהו לרוץ איתו", השלטר שלנו לצעירים חסרי בית. יחד איתן, נטע בנימין וחנה ברזג ציינו 8 שנים של התנדבות בשלטר.
הן חלק מצוות מדהים של מתנדבות ומתנדבים מסורים, המגיעים לשלטר ביום קבוע מידי שבוע, שנים על גבי שנים, עוזבים שיגרה עמוסה, קריירות ומשפחות, ומושיטים יד לצעירים. הם בונים עימם קשרים של אמון, שגורמים לאותם צעירים לחזור להאמין בבני אדם ובעצמם, ולאט לאט לשקם את חייהם.

פסח אייסמן | מתנדב בהפוך צפת

"כבר עשור שהנערים והנערות בהפוך ממלאים את ליבי בכל יום מחדש. השיחות העמוקות והמקום שהם תופסים בחיי מאוד משמעותיים עבורי. זה גורם להזדהות ופתיחות אמיתית ביני לבינם".

פסח אייסמן, בן 81, מתנדב כבר יותר מ-10 שנים בהפוך צפת. הוא רופא בעברו, ולאחר שפרש החליט להתנדב עם נוער בסיכון. היום הוא מהווה חלק ממשפחת הפוך צפת.

מתנדבות ב – "מישהו לרוץ איתו"

פזית רז | יעל שכטר | לילי דוידוביץ' |
נטע בנימין | חנה ברזג
פזית רז, יעל שכטר ולילי דוידוביץ', חגגו כל אחת ב-2022 עשר שנות התנדבות ב"מישהו לרוץ איתו", השלטר שלנו לצעירים חסרי בית. יחד איתן, נטע בנימין וחנה ברזג ציינו 8 שנים של התנדבות בשלטר.
הן חלק מצוות מדהים של מתנדבות ומתנדבים מסורים, המגיעים לשלטר ביום קבוע מידי שבוע, שנים על גבי שנים, עוזבים שיגרה עמוסה, קריירות ומשפחות, ומושיטים יד לצעירים. הם בונים עימם קשרים של אמון, שגורמים לאותם צעירים לחזור להאמין בבני אדם ובעצמם, ולאט לאט לשקם את חייהם.

ספיר בר | מתנדבת בהפוך קרית שמונה

ספיר הגיעה לעלם לפני 3 שנים, ומרגע הגעתה היא גילתה יכולות הקשבה ואמפתיה יוצאות דופן, ועל כן בני הנוער מרגישים איתה בנוח ומוצאים בה משענת בטוחה להתייעצות ושיתוף. 

היא יוזמת ויצירתית וכך הובילה ליצירת פרויקטים חדשים בהפוך, כולל הקמה והובלה של קבוצת כושר ובריאות וקבוצת נערות.

בתעמי שושני ותהילה הראל | מתנדבות במגדלור קרית מלאכי

בתעמי ותהילה הן בנות שירות, המתנדבות במגדלור מזה שנה וחצי. הן מגיעות למגדלור פעמיים בשבוע, בלי להחמיץ אף משמרת, תמיד בחיוך, באהבה ובכיף גדול.

הן לא מפספסות הזדמנויות ליצור קשרים עם בני הנוער, מתוך קבלה והכלה ובלי לשפוט אף נער או נערה.

ספיר בר | מתנדבת בהפוך קרית שמונה

ספיר הגיעה לעלם לפני 3 שנים, ומרגע הגעתה היא גילתה יכולות הקשבה ואמפתיה יוצאות דופן, ועל כן בני הנוער מרגישים איתה בנוח ומוצאים בה משענת בטוחה להתייעצות ושיתוף. 

היא יוזמת ויצירתית וכך הובילה ליצירת פרויקטים חדשים בהפוך, כולל הקמה והובלה של קבוצת כושר ובריאות וקבוצת נערות.

בתעמי שושני ותהילה הראל | מתנדבות במגדלור קרית מלאכי

בתעמי ותהילה הן בנות שירות, המתנדבות במגדלור מזה שנה וחצי. הן מגיעות למגדלור פעמיים בשבוע, בלי להחמיץ אף משמרת, תמיד בחיוך, באהבה ובכיף גדול.

הן לא מפספסות הזדמנויות ליצור קשרים עם בני הנוער, מתוך קבלה והכלה ובלי לשפוט אף נער או נערה.

מיכל אופנהיים | מתנדבת ב"צעירות אמהות"

מיכל מלווה בהתנדבות צעירה מתכנית "צעירות אמהות בסיכון" מזה שנה וחצי. תחילה מיכל התנדבה בהדרכת הורים, ומיד הבנו שהיא אישה מופלאה עם ידע נרחב וגייסנו אותה ללוות צעירה שלנו בליווי אישי, עם מפגשים קבועים פעם בשבוע.

מיכל יצרה עם הצעירה שהיא מלווה קשר קרוב ותומך והיא ומהווה עבורה כתובת לכל תחום בחייה. היא חלק בלתי נפרד מבניית תמונת העתיד של הצעירה ובכלל של תפקיד המתנדבת אצלנו בתכנית. זכינו!

נתן אקסלבורד | מתנדב בניידת צפת

נתן אקסלבורד, בן 61, התנדב בחמשת השנים האחרונות בניידת צפת. הוא מוערך ואהוב על ידי נערי הניידת, בשל אישיותו הנינוחה והמכילה, החיוך הרחב והלב הענק.

אפילו לילות החורף הקשים של צפת, עם הקור והשלג, לא הרתיעו את נתן והוא הגיע לרחוב מידי שבוע, לכל משמרת, כדי לפגוש את הנערים. הוא שימש כעוגן עבור נערים וצעירים רבים.

מיכל אופנהיים | מתנדבת ב"צעירות אמהות"

מיכל מלווה בהתנדבות צעירה מתכנית "צעירות אמהות בסיכון" מזה שנה וחצי. תחילה מיכל התנדבה בהדרכת הורים, ומיד הבנו שהיא אישה מופלאה עם ידע נרחב וגייסנו אותה ללוות צעירה שלנו בליווי אישי, עם מפגשים קבועים פעם בשבוע.

מיכל יצרה עם הצעירה שהיא מלווה קשר קרוב ותומך והיא ומהווה עבורה כתובת לכל תחום בחייה. היא חלק בלתי נפרד מבניית תמונת העתיד של הצעירה ובכלל של תפקיד המתנדבת אצלנו בתכנית. זכינו!

נתן אקסלבורד | מתנדב בניידת צפת

נתן אקסלבורד, בן 61, התנדב בחמשת השנים האחרונות בניידת צפת. הוא מוערך ואהוב על ידי נערי הניידת, בשל אישיותו הנינוחה והמכילה, החיוך הרחב והלב הענק.

אפילו לילות החורף הקשים של צפת, עם הקור והשלג, לא הרתיעו את נתן והוא הגיע לרחוב מידי שבוע, לכל משמרת, כדי לפגוש את הנערים. הוא שימש כעוגן עבור נערים וצעירים רבים.

אורלי ציפסר | מתנדבת ב"עלמה"

אורלי מתנדבת בעלם כבר קרוב לעשור. היא החלה את דרכה בניידת נתניה, ולפני יותר משנתיים הגיעה ל"עלמה", המרכז שלנו לצעירות ונערות בפתח תקווה. בדרכה הייחודית, אורלי מצליחה ליצור קשרים משמעותיים וייחודיים עם הצעירות. היא מלווה אותן בטיפולים רפואיים, בהריונות, בלידות ובמעברי דירה.
"אנחנו שמחות על הזכות ליהנות מאורלי, הכנות הייחודית לה, העיניים הטובות והחכמות והלב הרחב שהיא מביאה אלינו לעלמה".

נפרדים מאסתריקה

השנה נפרדנו בעצב מאסתר ביננשטוק, המתנדבת הוותיקה ביותר בעלם, שהלכה לעולמה. אסתר, ניצולת שואה שעלתה לישראל מצ'כיה בשנת 1944, התנדבה בעלם 20 שנה והיתה אהובה על כולנו. מידי יום היא הגיעה למשרדי העמותה עם חיוך, קסם, חריפות וחוש הומור ייחודי. הפרש הגילאים מעולם לא היווה עבורה מיכשול. בקורונה, בסגרים ובבידודים אסתר המשיכה להיות איתנו בקשר, כשהיא תמיד קודם כל דאגה לשלום הנערים והנערות ברחוב. עלם היתה לאסתר כבית, ולנו אסתר היתה כמשפחה. תודה על נתינה מלאת קסם וחוכמה! אנחנו מתגעגעים.

אורלי ציפסר | מתנדבת ב"עלמה"

אורלי מתנדבת בעלם כבר קרוב לעשור. היא החלה את דרכה בניידת נתניה, ולפני יותר משנתיים הגיעה ל"עלמה", המרכז שלנו לצעירות ונערות בפתח תקווה. בדרכה הייחודית, אורלי מצליחה ליצור קשרים משמעותיים וייחודיים עם הצעירות. היא מלווה אותן בטיפולים רפואיים, בהריונות, בלידות ובמעברי דירה.
"אנחנו שמחות על הזכות ליהנות מאורלי, הכנות הייחודית לה, העיניים הטובות והחכמות והלב הרחב שהיא מביאה אלינו לעלמה".

נפרדים מאסתריקה

השנה נפרדנו בעצב מאסתר ביננשטוק, המתנדבת הוותיקה ביותר בעלם, שהלכה לעולמה. אסתר, ניצולת שואה שעלתה לישראל מצ'כיה בשנת 1944, התנדבה בעלם 20 שנה והיתה אהובה על כולנו. מידי יום היא הגיעה למשרדי העמותה עם חיוך, קסם, חריפות וחוש הומור ייחודי. הפרש הגילאים מעולם לא היווה עבורה מיכשול. בקורונה, בסגרים ובבידודים אסתר המשיכה להיות איתנו בקשר, כשהיא תמיד קודם כל דאגה לשלום הנערים והנערות ברחוב. עלם היתה לאסתר כבית, ולנו אסתר היתה כמשפחה. תודה על נתינה מלאת קסם וחוכמה! אנחנו מתגעגעים.

בעמותת עלם ישנם 260 עובדים ועובדות, המגיעים מרקע מקצועי מגוון – עבודה סוציאלית, חינוך, פסיכולוגיה, קרימינולוגיה ועוד. העובדים מגיעים מהחברה הישראלית כולה – מהפריפריה, מהמרכז, מהחברה הערבית, החברה החרדית ועוד.

עלם הוא ארגון המקדם שוויון, מובל על ידי נשים (מנכ"לית, נשיאה ומרבית הנהלת העמותה) ומקרב העובדים והעובדות, 75% הן נשים.

כפי שציינו כאן בדו"ח השנתי, שנת 2022 הביאה איתה שינוי בעלם תוך מימוש החזון והשליחות של העמותה. לאחר תהליך אסטרטגי, נדרשנו לעדכן ולמקד את העמותה, תוך שינויים, תזוזות ובנייה במצבת כוח האדם במטה העמותה, במטרה לתמוך ולסייע לעבודת השטח, לאור המבנה הארגוני החדש. השינויים בוצעו בשקיפות ובשיח פתוח, מתוך השקפה שהאנשים בעלם עושים את הארגון למה שהוא – והם המרכיב החשוב ביותר להצלחתו.

עוד כפי שציינו, השנה שמחנו לקבל את פני המנכ"לית החדשה של העמותה, טלי ארז, והסמנכ"ל החדש, דני לויט.

 

עלם הוא ארגון המקדם שוויון, מובל על ידי נשים (מנכ"לית, נשיאה ומרבית הנהלת העמותה) ומקרב העובדים והעובדות, 75% הן נשים.

כפי שציינו כאן בדו"ח השנתי, שנת 2022 הביאה איתה שינוי בעלם תוך מימוש החזון והשליחות של העמותה. לאחר תהליך אסטרטגי, נדרשנו לעדכן ולמקד את העמותה, תוך שינויים, תזוזות ובנייה במצבת כוח האדם במטה העמותה, במטרה לתמוך ולסייע לעבודת השטח, לאור המבנה הארגוני החדש. השינויים בוצעו בשקיפות ובשיח פתוח, מתוך השקפה שהאנשים בעלם עושים את הארגון למה שהוא – והם המרכיב החשוב ביותר להצלחתו.

עוד כפי שציינו, השנה שמחנו לקבל את פני המנכ"לית החדשה של העמותה, טלי ארז, והסמנכ"ל החדש, דני לויט.

תודה מיוחדת לעובדים ולעובדות של עלם לשנת 2022, שנותנים מעצמם מעל ומעבר למען בני הנוער – במסירות אין קץ, בגובה העינים ובאהבה רבה. הם היד המושטת והעוגן היציב בחיי בני הנוער שלנו, הם הגורם המקצועי ולעיתים המבוגר המשמעותי היחיד עבורם.

מחלקת פיתוח וגיוס משאבים בעלם אמונה על פיתוח מקורות הכנסה וגיוס המשאבים, הדרושים למען קידום רווחתם של בני הנוער, הצעירים והצעירות בסיכון בישראל. משרדי הרווחה, החינוך והרשויות המקומיות הם שותפים משמעותיים בתמיכה בעלם כמו גם חברות עסקיות, קרנות מהארץ ומחו"ל והציבור הרחב, התורם לאורך כל השנה במבצעי ההתרמה השונים של העמותה.

בשנתה ה-40 של עלם, אנו מלאי הוקרה לתורמים, לשותפים, לפורום הידידים ולתומכים הרבים המלווים את בני הנוער והצעירים שלנו לאורך שנים רבות. תודה על רוחב הלב וההרתמות בשגרה ובחירום.

תקופת הקורונה השאירה חותם בכל ענפי המשק והכלכלה. בדומה לארגונים אחרים במגזר העסקי, גם בעלם ובמגזר החברתי אנחנו נאבקים במציאות כלכלית מאתגרת. לאחר תהליך אסטרטגי, ומתוך תחושת אחריות חברתית, נדרשנו בעמותה לעדכן ולמקד את פעילותה, עם התאמות תקציביות נדרשות ותכנון מבנה ארגוני חדש. כמו כן, נדרשנו למהלכי גיוס משאבים יצירתיים ויחודיים.

אירועי שיא לגיוס משאבים | בשנת 2022

קמפיין הדגל השנתי

בחודש מאי 2022 התקיים בהצלחה הקמפיין השנתי של עלם, שהינו מבצע גיוס הכספים המרכזי של העמותה, הרותם למען נוער עלם את הציבור הרחב, שותפים עסקיים ותורמים רבים. אנו רוצים להודות לכל מי שהתגייס למען עלם בקמפיין השנתי.
במסגרת הקמפיין, עלם חשפה את השיר "אנחנו הילדים", הזועק את זעקת הנוער בקורונה (במילים חדשות שכתב אפרים סידון לשירו של שמואל הספרי "הילדים של חורף 73'"). השיר בוצע בקליפ מיוחד בהשתתפות כוכבי ילדים ונוער מובילים והתקיים בהובלה ובביצוע של משרד גיתם BBDO IM.
בשיאו של הקמפיין, הגישה עלם את הדו"ח השנתי של העמותה לידי נשיא המדינה, מר יצחק הרצוג, באירוע מרגש בבית הנשיא. נשיאת עלם נאוה ברק, ומנכ"לית העמותה דאז דנה אברהם העניקו את הדו"ח, בנוכחות נוער עלם, שותפים לעשייה וכוכבי ילדים ונוער. ציטוט מרגש מדברי הנשיא: "אל לנו כחברה, להתעלם ממעגלי העוני, המצוקה והסיכון. אתם מובילים את השיקום והחיבור של נוער בסיכון באהבה בלתי נדלית, במסירות נפש. עלם היא לא רק רווח והצלה לבני הנוער, היא רווח לאומי וחברתי, דוגמה ומופת לכולנו".

אימוץ ניידות עלם ע"י שותפים עסקיים

בשנת 2022 חלה תנופה בשותפות ייחודית ומרגשת. יותר ויותר חברות עסקיות התגייסו לאמץ ולמתג את הניידות של עלם לתקופה של כמה שנים. מיתוג הניידת משולב גם עם התנדבות עובדי החברה למען בני הנוער שנפגשים עם רכזי ומתנדבי עבודת הרחוב של עלם.

בשנה האחרונה נובה, אמדוקס, בנק דיסקונט, בנק לאומי ובנק יהב אימצו ניידות לתקופה של שנתיים.

אירוע ההתרמה השנתי של עלם

בסיום 2022 התקיים ערב ההתרמה השנתי של עלם, בנוכחות כ-1,000 שותפים, תורמים, עובדים ומתנדבים.
באירוע המוצלח והמרגש, בו גייסה עלם כ-2 מליון ש"ח למען ניידות הרחוב של עלם, לקחו חלק יו"ר העמותה שלמה ינאי, נשיאת עלם נאוה ברק ומנכ"לית העמותה טלי ארז, ראשי הבנקים ובכירי המשק. מנחה האירוע בהתנדבות היה השחקן עמוס תמם, והופיעו אסף אמדורסקי, שלומי שבן ויעל קראוס, במופע "שרים החלונות הגבוהים". האירוע התקיים בחסות ראשית של חברת שברון, ואות יקיר עלם הוענק לקרן לידידות ולנשיאת הקרן יעל אקשטיין. בוגרת עלם שיתפה בסיפורה האישי שלא הותיר עין יבשה בקהל.
האירוע ציין את פתיחת חגיגות שנת ה-40 לעמותה ולכבודה הגיעה מארה"ב הגברת אן ביאלקין, מייסדת העמותה.

תערוכת בנק הפועלים

בחודש דצמבר 2022, עלם לקחה חלק בתערוכה השנתית של בנק הפועלים, שהתקיימה זו השנה ה-22. התערוכה הנפלאה הצדיעה לאמנים ישראלים, והוקדשה לשלוש עמותות לנוער בסיכון, ביניהן עמותת עלם. הכנסות התערוכה נתרמו על ידי הבנק, באמצעות המרכז לבנקאות חברתית.
מר ראובן קרופיק, יו"ר בנק הפועלים, התייחס בארוע לנוער בסיכון – "נוער שלא פגש הזדמנות – נערים ונערות שצריכים את ההזדמנות וההכוונה בחיים. ארגון עסקי שלא יאמץ לעצמו שליחות חברתית, סופו שיאבד את עצמו".  
עלם מודה לבנק הפועלים על היוזמה הברוכה.

שיתופי פעולה והתנדבות עסקים

בשנת 2022 חל גידול בפעולות התנדבותיות של חברות עסקיות בפרויקטים השונים של עלם ברחבי הארץ, כגון: שיפוץ מבנה, בישול ארוחות לשבת, ימי כיף, טורנירים ומשחקי כדורגל עם הצעירים ועוד. 

פורום ידידי עלם

פורום ידידי עלם הרחיב את שורותיו השנה, חיבר את עלם לחברות עסקיות נוספות וקיים מספר מפגשים חשובים. באחד האירועים, נפגשו חברי הפורום עם בוגרי ועובדי/ות עלם, שריגשו את הנוכחים, כמו בוגר עלם שסיפר: "אי אפשר לרפא נפש כל כך מהר. מה שבטוח שזה תמיד מתחיל בקשר, בידיעה שיש מישהו שאכפת לו ממני. שיש ערך לחיים שלי". תודה לחברי הפורום שחולמים ומגשימים חלומות למען הנוער שלנו.

תקשורת

גם השנה, עלם ממוצבת כעמותה מובילה למען נוער בסיכון, עם מאות אייטמים בתקשורת, פוסטים וסטוריז ברשתות החברתיות, שהניבו מאות לייקים ותגובות. החשיפה נסבה סביב נושאים מרכזיים בסדר היום הציבורי בהקשר למצב הנוער בישראל ושימת זרקור על אוכלוסיות בסיכון שבשולי החברה.

נאוה ברק – נשיאת עמותת עלם

כבר 27 שנים נאוה מכהנת כנשיאה מעורבת ופעילה, כשהעמותה מהווה מרכז חייה.
זו שנת ה-40 לעמותה, שצמחה וגדלה לאורך השנים. אנחנו בעלם מוקירים את עבודתה המסורה ותרומתה של נאוה להעלאת המודעות למצבו של הנוער בסיכון, בייצוג העמותה בארץ ובחו"ל לחיזוק הקשר עם המגזר הממשלתי ולהרחבת גיוס המשאבים מהמגזר העסקי ותורמים בארץ ובעולם.
עובדי עלם, המתנדבים ובני הנוער קרובים ללבה של נאוה שמאמינה שהעשייה החברתית בקהילה, ההתנדבות והנתינה ובעיקר שינוי במצבם של בני הנוער בסיכון, הם ערכים מובילים.
אנחנו מאחלים לה המשך עשייה משמעותית ובריאות טובה.